Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει φιλόδοξα σχέδια για την Ε.Ε., όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να διστάζει λόγω ισχυρών εσωκομματικών αντιστάσεων. Θα λειτουργήσει εν τέλει η «ατμομηχανή της Ευρώπης» στη μεταρρύθμιση της Ε.Ε.;

«Είναι σημαντικό να διεξαχθεί μια δημόσια συζήτηση για το τι σημαίνει Ευρώπη». Την Τρίτη, στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος σκιαγράφησε το όραμά του για τη μελλοντική Ε.Ε. Σήμερα ο Μακρόν συναντάται με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου ήδη οι προτάσεις του είναι αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου έναν χρόνο νωρίτερα το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του νεαρού Μακρόν γίνονταν αποδεκτές στη Γερμανία με επευφημίες.

Μερικούς μήνες αργότερα οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου άνοιξαν τον δρόμο για τη θριαμβευτική είσοδο του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στη γερμανική βουλή. Το διάστημα των έξι μηνών που χρειάστηκε για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ο Μακρόν το είχε προβλέψει αρχικά για να εκπονήσει από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο μια γαλλογερμανική στρατηγική για την Ε.Ε. του αύριο.

Ο Μακρόν αιφνιδιάζει ακόμα και πεπεισμένους Ευρωπαίους

Εκτός από τη χρονική καθυστέρηση, η Άνγκελα Μέρκελ έχει διάφορους λόγους να είναι επιφυλακτική. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου περιλαμβάνουν από τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, με ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και υπουργό Οικονομικών, μέχρι τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την εγγύηση καταθέσεων και την τραπεζική ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και πεπεισμένοι Ευρωπαίοι, όπως η κα Μέρκελ, έχουν όμως αμφιβολίες, τις οποίες διατυπώνουν ωστόσο χαμηλόφωνα. Υπάρχουν όμως και Γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί που μιλούν πάντως πιο ξεκάθαρη γλώσσα.

Κυρίως οι δημοσιονομικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση συντηρητικών βουλευτών. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι προτάσεις Μακρόν είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, δηλώνει ανοιχτά ο χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Πφάιφερ, για τον οποίο η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Μεταξύ των συντηρητικών υπάρχουν όμως και υποστηρικτικές, ως έναν βαθμό, φωνές, όπως του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Νόμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος δηλώνει στην DW ότι η κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών είναι μια πρώτη απάντηση στον Εμ. Μακρόν. Και εκείνος ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των Γερμανών πολιτών και της νέας κατεύθυνσης που καλείται να πάρει η Ε.Ε..

Έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο η γαλλογερμανική στρατηγική

Από τη μεριά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την αντίσταση των Συντηρητικών. Η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες υπενθυμίζει ότι η κυβερνητική συμφωνία επιγράφεται «Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη».

Όμοια θέση διατυπώνει και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσιάζεται εμφανώς συγκρατημένος στις φιλόδοξες προτάσεις του Γάλλου προέδρου και, ίσως όχι άδικα, θεωρείται από πολλούς στη Γερμανία διάδοχος των συντηρητικών θέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά ζητήματα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να εξοργίζουν τους Πρασίνους. Την ώρα που η πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ λέει ότι με τον Μάρτιν Σουλτς αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση ο τελευταίος πραγματικός Ευρωπαίος, ο αρχηγός της Κ.Ο. των Γερμανών Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ, ζητεί από τους ομολόγους του στο SPD και το συντηρητικό κόμμα να ταχθούν ανοιχτά υπέρ των προτάσεων Μακρόν.

Και η Άνγκελα Μέρκελ; Δηλώνει ότι χαίρεται για την επίσκεψη Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του. Η καγκελάριος είναι μάλιστα αισιόδοξη ότι μέχρι τον Ιούνιο Παρίσι και Βερολίνο θα έχουν καταλήξει σε μια κοινή στρατηγική. Η Μέρκελ εμμένει ότι σε καμία περίπτωση η Γερμανία δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια Μακρόν. «Το αντίθετο μάλιστα, το Βερολίνο θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εκπονήσουμε ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων» καταλήγει η καγκελάριος.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης