Από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, «λαϊκές δυνάμεις» που υποστηρίζονται από την συριακή κυβέρνηση , (κι όχι κυβερνητικός στρατός), εισήλθαν στην πόλη Αφρίν στο πλευρό των Κούρδων μαχητών που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

«Η αυτοκινητοπομπή με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που προσπάθησαν να εισέλθουν στο Αφρίν, εξαναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν στα ανατολικά προς το Χαλέπι», δήλωσε εκπρόσωπος του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα επανειλημμένα προειδοποιούσε τη Δαμασκό να μην υποστηρίξει τους Κούρδους, με τον πρόεδρο Ερντογάν να αποκαλεί την προσπάθεια εισόδου συριακών δυνάμεων στο Αφρίν «απαράδεκτη» απειλώντας να περικυκλώσει την πόλη, επισπεύδοντας την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Πάντως, το πρωί της Τετάρτης, ο Badran Jia Kurd επίσημος εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών, επιβεβαίωσε στο Reuters την είσοδο των «συριακών λαϊκών δυνάμεων» την ώρα που οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την πόλη.

Την ίδια ώρα ο διοικητής των Κούρδων μαχητών του YPG Sipan Hemo, επέμεινε πως «ο συριακός στρατός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της άμυνας στο Αφρίν εναντίον της τουρκικής εισβολής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο SANA που μετέδωσε επίσης την είδηση έκανε λόγο για «Εθνική Πολιτοφυλακή» και όχι για τον τακτικό συριακό στρατό.

Σχολιάζοντας την είδηση ο Σύρος πρεσβευτής στη Ρωσία Riad Haddad, δήλωσε: «Δεν έχω ακριβή πληροφορία για το πού ακριβώς βρίσκονται οι δυνάμεις του συριακού στρατού στην περιοχή του Αφρίν. Πιστεύουμε πως η Τουρκία πραγματοποιεί επίθεση την οποία θα πολεμήσουμε με κάθε τρόπο. Πρόκειται για επίθεση εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μπέντε Σέλερ, διευθυντή του παραρτήματος του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Βηρυτό, η επιλογή των λέξεων αυτών δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς.

Τα συριακά στρατεύματα έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα κι έτσι εδώ και καιρό ο τακτικός στρατός δέχεται ενισχύσεις από ξένες εθνοφρουρές. Επίσης ένα μέρος του συριακού στρατού ούτως ή άλλως λειτουργούσε εν μέρει και με τη συνδρομή ανδρών της πολιτοφυλακής.

Με την αποστολή πολιτοφυλάκων, η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια διπλωματική αντιπαράθεση, σημειώνει ο Μπ. Σέλερ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις που αποστέλλονται τώρα στο Αφρίν πράγματι δεν προέρχονται μόνο από τον τακτικό συριακό στρατό.

Βέβαια το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η αποστολή στην πράξη παραμένει αβέβαιο. Οι τουρκικές δυνάμεις εδώ και ένα μήνα έχουν σημειώσει εδαφικές επιτυχίες, έχοντας κατακτήσει αρκετά χωριά της περιοχής γύρω από το Αφρίν.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Ιράν, η Τουρκία θα πρέπει μάλλον να είναι έτοιμη για έναν «πόλεμο φθοράς» στο Αφρίν όπου οι μάχες θα διαρκέσουν επί μακρύ χρονικό διάστημα παρά τις ανακοινωθείσες από την Τουρκία στρατιωτικές επιτυχίες.

Διχασμένοι οι Κούρδοι

Με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφρίν η κατάσταση στη Συρία περιπλέκεται ολοένα περισσότερο. Ενδιαφέρον προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι στο πλευρό της Τουρκίας βρίσκονται ακόμη και κάποιοι Κούρδοι του Αφρίν, πολιτικοί αντίπαλοι των Δυνάμεων της Κουρδικής Πολιτοφυλακής YPG, που θέλουν να «σπάσουν» την εξουσία του PYD, του συριακού δηλαδή Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, το οποίο αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του YPG.

Εδώ και χρόνια οι Κούρδοι διατηρούν μια αμφιλεγόμενη σχέση με την κυβέρνηση της Δαμασκού. Η Δαμασκός καταπίεζε τους Κούρδους, φρόντιζε ωστόσο να βρίσκεται κοντά με το Κουρδικό Κόμμα PYD. «Αυτές οι κουρδικές δυνάμεις είναι που βρίσκονται πίσω από τη συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ».

Η κουρδική μειονότητα της Συρίας στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να στηρίζεται στις ΗΠΑ, που παραδοσιακά τη στηρίζουν. Άλλωστε και οι Αμερικανοί βρίσκονται σε αλγεινή θέση στο συριακό μέτωπο. Επίσης, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι τεταμένες, όπως και με τη Ρωσία, που έχει ταχθεί στο πλευρό του Άσαντ. Και η σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν έχει επιδεινωθεί επί ηγεσίας Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εδώ και χρόνια η Ουάσιγκτον έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Άσαντ. Επομένως και οι ΗΠΑ έχουν λίγες επιλογές στο συριακό μέτωπο.

Παράγοντας-κλειδί για τις εξελίξεις στην περιοχή φαίνεται πάντως να είναι η στενή σχέση Τουρκίας-Ρωσίας, με την πρώτη να μην προτίθεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων χωρίς την έγκριση της Ρωσίας. Μέχρι τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, με τα εμπλεκόμενα μέρη να πολλαπλασιάζονται, ενώ σε πολλές άλλες περιοχές της Συρίας η κατάσταση για τους απλούς πολίτες εξακολουθεί να είναι δραματική.

Σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον συσχετισμών και τόσες διεθνείς δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη Συρία είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της αποκλιμάκωσης.

Πληροφορίες από Deutsche Welle – sputniknews.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης