Τα γεγονότα: Στις 18 Ιουνίου η αμερικανική αεροπορία κατέρριψε μαχητικό αεροσκάφος των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με συριακή στρατιωτική ανακοίνωση, το συμβάν σημειώθηκε στα νότια της Ράκα, «ενώ η συριακή αεροπορία πραγματοποιούσε επίθεση εναντίον στόχων τρομοκρατών του Daesh (ISIS). Αγνοείται ο πιλότος του συριακού μαχητικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους επιβεβαιώθηκε και από αμερικανική πηγή, η οποία τόνισε πως το μαχητικό βομβάρδιζε θέσεις ανταρτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης ανέφερε: «Στις 6:43 μμ SU-22 του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε περιοχή κοντά στους μαχητές SDF, νότια του Tabqah, και σύμφωνα με τους κανόνες της εμπλοκής και της συλλογικής αυτοάμυνας των Συμμαχικών δυνάμεων καταρρίφθηκε αμέσως από αμερικανικό F/A-18E Super Hornet».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «πριν από την κατάρριψη του αεροσκάφους υπήρξε επικοινωνία μέσω της γραμμής αποφυγής εμπλοκής για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τερματισμού των πυρών με τη ρωσική διοίκηση».

Ρωσική αντίδραση

Σχολιάζοντας το επεισόδιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Ουάσινγκτον «να συντονίσει τις δράσεις της στη Συρία και να αποφεύγει μονομερείς πράξεις. «Όσον αφορά στα γεγονότα που συμβαίνουν στο συριακό έδαφος, της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, απαιτείται ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Έτσι, κάθε δράση στο έδαφος -και υπάρχουν πολλά αναμεμειγμένα μέρη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις- θα πρέπει να συντονίζεται με τη Δαμασκό» αναφέρει το μήνυμα του Λαβρόφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης