Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της προγραμματισμένης τουρκικής αποβατικής άσκησης EFES 18, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 Μαΐου κυρίως εντός του κόλπου της Σμύρνης και κατά μήκος της ακτής του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο. Για την άσκηση αυτή έχει δεσμευθεί μια συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα νότια της Μυτιλήνης έως και απέναντι από τη Χίο και περιλαμβάνει τη χερσόνησο του Τσεσμέ, ένα μεγάλο τμήμα του κόλπου της Σμύρνης καθώς και την παραλιακή γραμμή από την Παλαιά Φώκαια έως και απέναντι από τη Μυτιλήνη, όπως δείχνει και το παρακάτω σχεδιάγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας γύρω από τα Ίμια, οι διευκρινίσεις από στρατιωτικούς κύκλους του Πενταγώνου είναι οι εξής:

Α. Δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη κινητικότητα γύρω από τα Ίμια.

Β. Υπάρχει διέλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων στον άξονα Βορρά-Νότου και εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, ανατολικά δηλαδή της μέσης γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ. Ορισμένα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας προσορμίζονται γύρω από την Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) και από την ακτή του Τσεσμέ, αφού και τα δύο αυτά λιμάνια δεν έχουν δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων μονάδων.

Δ. Στην περιοχή της άσκησης και πέρα από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Σμύρνης υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού των τουρκικών πλοίων στη βάση ανατολικά της Παλαιάς Φώκαιας που ανήκει στη στρατιά του Αιγαίου και όπου ελλιμενίζονται αποβατικά σκάφη.

Ε. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας για την άσκηση εντάσσεται και η διέλευση από τα στενά Τσεσμέ-Χίου του τουρκικού αποβατικού σκάφους Μπαϊρακτάρ.

Τα στοιχεία της τουρκικής άσκησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις της 19ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα το Έντρεμιτ και της φρουράς της Μπεργκάμα, που θα συμμετάσχουν στη διακλαδική άσκηση με πραγματικά πυρά «Efes 2018», αναχώρησαν ήδη προς την περιοχή του Κόλπου της άσκησης.

Μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει η άσκηση θα γίνεται η εκπαίδευση των Μονάδων μαζί με τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος.

Όπως έχει καταγραφεί και από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, τα τελευταία 24ωρα από το στενό της Χίου έχουν περάσει τουρκικά αρματαγωγά, μεταξύ αυτών ένα της νεότευκτης κλάσης «Bayraktar», αποβατικά σκάφη διαφόρων κλάσεων, τρεις ακτοφυλακίδες SG , ένα περιπολικό AY, ένα ρυμουλκό και μία φραγματοθέτις.

H Άγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου για την πραγματοποίηση της άσκησης.

Η προαναγγελία της άσκησης EFES έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18, ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα διεξαχθούν πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.

Πάνω στα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης