Όσο και εάν ανατρέξουμε στον διεθνή Τύπο δεν θα εντοπίσουμε, εύκολα τουλάχιστον, κάποια είδηση που να αναφέρεται στην δραστηριότητα των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Είναι φυσικό αφού κάθε δραστηριότητα των εκεί απεσταλμένων δυνάμεων από την Ουάσιγκτον –από την πρώην και τη νυν διακυβέρνηση- είναι τυπικά παράνομη, επειδή δεν υφίσταται έγκριση Κογκρέσου για συμμετοχή των ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις σε αυτήν την χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι όμως κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στη Συρία;

Όσα μας έλεγαν ως τώρα τα δυτικά ΜΜΕ αφορούσαν στην «προσπάθεια ανατροπής του αυταρχικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ». Κουβέντα για το πετρέλαιο.

Καθώς ο συριακός στρατός (Συριακές Αραβικές Δυνάμεις (SAA) –επισήμως- συνέχιζε την προέλασή του προς την πετρελαιοφόρο περιοχή, γνωστή ως Deir Al -Zor (*), και αναμενόταν να δοθεί σκληρή μάχη με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους– ISIS, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) –αποτελούμενες κυρίως από Κούρδους- πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα επίθεση με τον ίδιο στόχο. Απώτερος σκοπός τους να αποτρέψουν τον έλεγχο της πετρελαιοφόρου περιοχής από τους κυβερνητικούς της Δαμασκού και άρα τους Ρώσους ή τις πολιτοφυλακές του Ιράν που είναι και οι προνομιακοί σύμμαχοι της κυβέρνησης Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις εξαγγελίες πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν την παρουσία τους (πέραν της εκπαίδευσης στελεχών της αντικυβερνητικής αντίστασης) παρά μόνον για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, εξακολουθούν να στέλνουν και νέες δυνάμεις και να δημιουργούν νέες βάσεις σε συριακό έδαφος.

Μόλις πριν δύο ημέρες, το Gulf News μετέδωσε πως «κατέφτασε πέφτοντας με αλεξίπτωτα και νέα αμερικανική ομάδα επιλέκτων, στα ανατολικά της επαρχίας Deir Al Zor». Οι ειδικοί πιστεύουν πως σκοπός τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος με τη συλλογή πληροφοριών και άλλων δράσεων, στην επίθεση του SDF για την κατάληψη του της περιοχής.

Πρώτο το Reuters είχε μεταδώσει την Δευτέρα που μας πέρασε ότι ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν αρχίσει να περικυκλώνουν τους τζιχαντιστές του ISIS στην πετρελαιοφόρο αυτή ζώνη.
Σε άλλο τηλεγράφημά του το Reuters μετέδωσε πως «ο Μπασάρ αλ-Άσαντ επιθυμεί να υφαρπάξει κέρδη από την προέλαση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών στο Deir Al-Zor».

Η κυβέρνηση Άσαντ ανακοίνωσε επίσης, πως καθώς ο πόλεμος, σ΄αυτό το στάδιο, πλησιάζει στο τέλος του, ο συριακός στρατός θα έχει ως στόχο κάθε παράνομη παρουσία στην περιοχή είτε πρόκειται για τουρκική ή αμερικάνικη. Όπως έγραψε το Newsweek , ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα πως η Ουάσιγκτον «επεξεργάζεται τρόπους ώστε να αποτρέψει έναν πόλεμο με βασικό επικυρίαρχο την Ρωσία και σημειώνει : «Αλλά ενώ προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε τον εμφύλιο πόλεμο βρεθήκαμε μπροστά σε δύο συγκρούσεις στη Συρία: Τον πόλεμο εναντίον του ISIS και τον εμφύλιο. Τώρα, προσπαθούμε σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλα μέρη να βρούμε τρόπο ώστε να σταθεροποιηθεί η Συρία κατά την μετά την ISIS εποχή».

Οι παρατηρητές όμως στη Μέση Ανατολή διαπιστώνουν πως το ενδιαφέρον της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί κυρίως στο Deir al-Zor εδώ και καιρό και πως αυτή η ζώνη θα περάσει στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων του SDF μετά την κατάρρευση του ISIS.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του αξιωματούχου του SDF στην Ahmed Abu Khawla, ότι «τα σχέδια για τις επιχειρήσεις των κουρδικών δυνάμεων είναι έτοιμα και οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν παράλληλα με τις μάχες για την κατάληψη της Ράκα».

Επίσης, ο Talal Silo εκπρόσωπος του SDF, δήλωσε πως «η Ουάσινγκτον έχει καταστρωμένη στρατηγική πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες».

Πάντως, τα λεγόμενα του Τίλερσον αφήνουν να εννοηθεί ότι το αμερικάνικο ενδιαφέρον με διαφαινόμενη την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων, είναι να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες καταστροφές στην περιοχή στην περίπτωση που δεν θα διασφαλιστεί η κυριαρχία των συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, μη έχοντας κατορθώσει να ανατρέψουν τον Άσαντ δείχνουν να σχεδιάζουν την καταστροφή βασικών υποδομών της Συρίας αν και εφόσον δεν έχουν λόγο στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας μετά και τον διαφαινόμενο διαμελισμό της Συριακής Επικράτειας. Τελικά όμως πραγματικός νικητής θα αναδειχθεί εκείνος που θα κατορθώσει να ελέγξει τις πετρελαιοφόρες περιοχές. Αυτό θα είναι το «χρυσό» αντίτιμο.

«Η CIA δεν εξοπλίζει μόνον του αντάρτες στη Συρία αλλά τους πληρώνει μισθό»

Η αμερικάνικη ενεργός ανάμειξη στον πόλεμο της Συρίας, επιβεβαιώνεται πλέον και από τον δυτικό Τύπο. Οι ΗΠΑ όχι μόνον εξόπλιζαν και εκπαίδευαν τους Σύρους «μετριοπαθείς αντάρτες» μέσω προγράμματος της CIA που όπως δείχνουν και δημοσιεύματα βοηθούσε και τον ISIS.

Σύμφωνα με την The Washington Post «αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει το απόρρητο πρόγραμμα συγκαλυμμένης ενίσχυσης των ανταρτών –κάτι που από καιρό ζητούσαν οι Ρώσοι».

———————————————————————————–
(*) Η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Συρία και πρωτεύουσα της συριακής επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, με 211.857 κατοίκους.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης