Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την οποία κάλεσαν τη Ρωσία να μην προμηθεύει με όπλα τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία και να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Στην επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις της Μόσχας ότι θέλει να συμβάλει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως το γεγονός ότι η Ρωσία στέλνει φάλαγγες με στρατιωτικά οχήματα να περνούν τα σύνορα και να μπαίνουν στην Ουκρανία και το γεγονός πως συνεχίζει να προμηθεύει με προηγμένα όπλα τους αυτονομιστές είναι ασύμβατο με την όποια επιθυμία να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του για την συνομιλία Μπάιντεν-Ποροσένκο.

«Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης και κάλεσαν τη Ρωσία να εισέλθει επιδεικνύοντας καλή πίστη σε διαπραγματεύσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι Μέρκελ και Ποροσένκο συμφώνησαν πως η αποστολή όπλων στους αποσχιστές πρέπει να σταματήσουν και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Το θέμα της συζήτησης ήταν κυρίως οι αναφορές, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τους αποσχιστές, σχετικά με την αποστολή τεθωρακισμένων από τη Ρωσία και την ενίσχυση των φιλορώσων αποσχιστών από άνδρες που εκπαιδεύονται σε ρωσικό έδαφος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας και κάλεσε τη Ρωσία να πάρει θέση σε αυτές τις πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για δηλώσεις, που μεταδίδει το BBC και το Reuters, του νέου επικεφαλής των αποσχιστών στο Ντόνετσκ, του Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι οι αντάρτες που μάχονται το στρατό του Κιέβου εκπαιδεύτηκαν για τέσσερις μήνες στη Ρωσία και πως υπάρχουν εκπαιδευμένοι χειριστές για 150 οχήματα μάχης συμπεριλαμβανομένων και τάνκς.

Νωρίτερα τα ίδια μέσα, όπως μεταδίδει το BBC, είχαν μεταφράσει λάθος τις δηλώσεις του και φάνηκε να λέει πως η Ρωσία έστελνε 150 άρματα μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Reuters, BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης