Νέα τηλεοπτική σειρά που θα αρχίσει η προβολή της αυτές τις ημέρες στη Νορβηγία, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις του Όσλο με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς, η Ρωσία καταλαμβάνει τη Νορβηγία, με αφορμή τις νορβηγικές πετρελαιοπηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προβολή της τηλεοπτικής σειράς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και σε διάβημα της ρωσικής πρεσβείας στο Όσλο τονίζεται ότι «πρόκειται για ένα χείριστο κατάλοιπο του ψυχρού Πολέμου, που αντιπροσωπεύει μία μη υπάρχουσα απειλή από τα ανατολικά».

Η τηλεοπτική σειρά που θα προβληθεί από το μεγαλύτερο εμπορικό κανάλι της Νορβηγίας «TV2», αναφέρεται σε φανταστική εισβολή στη Νορβηγία από το ρωσικό στρατό -με την υποστήριξη της ΕΕ- μετά την άνοδο στην εξουσία ριζοσπαστικής οικολογικής κυβέρνησης που είναι αντίθετη στη μόλυνση που προκαλεί η νορβηγική πετρελαιοπαραγωγή στη σκανδιναβική αυτή χώρα και κλείνει τις πετρελαιοπηγές.

Το σενάριο αναφέρει ότι μετά την κατοχή της Νορβηγίας από τη Ρωσία, καταλαμβάνονται και οι πετρελαιοπηγές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το BBC ήδη με την ανακοίνωση ότι πρόκειται να αρχίσει η προβολή της τηλεοπτικής σειράς, έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρ΄όλο που οι συγγραφείς του σεναρίου σε συνεντεύξεις τους υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μια φανταστική ιστορία που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα» το φιλμ αναφέρεται σε πραγματικές χώρες «και η Ρωσία φέρεται να έχει το ρόλο εισβολέα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Όσλο.

Ο ιστορικός Bjorn Ditlef Nystad, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι που θα προβάλει την ταινία, ότι η σειρά αποτελεί προκλητική ανιστόρητη ενέργεια προς του κατοίκους της Νορβηγίας που είδαν τη σοβιετική Ένωση να τους απελευθερώνει από τους ναζί κατακτητές το 1944.

Πηγή: RBC Daily
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης