Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ελπίζει ότι η Κίνα θα λάβει από μόνη της την απόφαση να χρησιμοποιήσει το «ισχυρό εργαλείο» της προμήθειας πετρελαίου για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει την «τρέχουσα πορεία» που ακολουθεί.

Σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι επιθυμία της Ουάσιγκτον ήταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει, στο ψήφισμα της Δευτέρας, σε αυστηρότερες κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιανγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι σε σχέση με το πετρέλαιο και μια επιβολή ενός πλήρους αποκλεισμού εφοδιασμού πετρελαίου από το ΣΑ, αυτό πρόκειται να είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Τίλερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τζόνσον.

«Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο αφορά αποκλειστικά την Κίνα, επειδή η Κίνα προμηθεύει ουσιαστικά όλο το πετρέλαιο της Βόρειας Κορέας».

«Ελπίζω ότι η Κίνα, ως μια μεγάλη χώρα, μια παγκόσμια δύναμη, θα αποφασίσει από μόνη της να αναλάβει η ίδια την ευθύνη να χρησιμοποιήσει αυτό το πολύ ισχυρό εργαλείο της προμήθειας πετρελαίου για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει την τρέχουσα πορεία προς την ανάπτυξη όπλων, να επανεξετάσει τη προσέγγισή της στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης