Στην Αλβανία θα βρεθεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, με τις αρχές της χώρας να έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν υποθετικές απειλές επίθεσης από τους οπαδούς των τζιχαντιστών εναντίον του.

Σκοπός του Πάπα είναι να παρουσιάσει ένα μοντέλο θρησκευτικής συνύπαρξης, καθώς στην Αλβανία συνυπάρχουν οι μουσουλμάνοι, οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι χριστιανοί, σε μια εποχή θρησκευτικών εντάσεων λόγω του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η θρησκεία δεν είναι ποτέ λόγος για σύγκρουση» είπε στην τηλεόραση CTV του Βατικανού ο υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Πιέτρο Παρολίν σχετικά με την επίσκεψη του ποντίφικα σε περιφερειακές χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο όπου η επιθετικότητα τους Ισλαμικού Κράτους, προκαλεί ακραία ένταση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μετατρέπεται σε εκτεταμένη ευρωπαϊκή ισλαμοφοβία.

Πάντως, το Βατικανό, το οποίο θα ενισχύσει τα μέτρα προστασίας του Φραγκίσκου στη Ρώμη έχει αρνηθεί ότι υπάρχει λόγο ανησυχίας από συγκεκριμένο κίνδυνο επίθεσης κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πάπα στα Τίρανα.

Στον ιταλικό τύπο όμως υπάρχουν αναφορές για ενδεχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια του ποντίφικα από πιθανή παρουσία των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους από το γειτονικό Κόσσοβο. Ο Πάπας, ωστόσο, δεν θέλει να υπάρχει «ασπίδα» μεταξύ αυτού και του πλήθους και θα χαιρετίσει το συγκεντρωμένο κόσμο από το ανοικτό όχημά του όπως κάνει στη Ρώμη και σε άλλα διεθνή ταξίδια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Φραγκίσκος αναμένεται να συναντηθεί με Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες, ενώ θα χοροστατήσει σε δέηση για τη Μητέρα Τερέζα στα Τίρανα και θα καταλήξει σε ένα κοινωνικό κέντρο 20 χιλιόμετρα από την πόλη, όπου θα δει, επίσης, ορφανά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης