Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσουν τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα δικαστήρια κι όχι οι πολιτικοί θα αποφασίσουν για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία, καθώς οι προσπάθειες ειρήνευσης είναι αδύνατες με την παραμονή του.
Ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι επηρεάζει τη νομισματική πολιτική της.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν συνδέεται με τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον κι ότι οι οικονομικές δυσκολίες έχουν υπερτονιστεί.

Κατά της αύξησης του βασικού επιτοκίου
Ο πρόεδρος Ερντογάν στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία αποτελεί ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη.
Παράλληλα, είπε ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της Τουρκίας, είναι κατά της αύξησης των επιτοκίων, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η αύξηση αυτή να τρομάξει και να απομακρύνει τους επενδυτές.
Αισιοδοξία για την επίσκεψη στο Βερολίνο

Αναφορικά με την επερχόμενη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα αυξήσει τον όγκο της εμπορικής συνεργασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία, υποστήριξε ότι οι «ακραίες» ομάδες έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην περιοχή του Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης