Το Κόσοβο θα ιδρύσει ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

«Θα ιδρύσουμε ειδικό δικαστήριο, καθώς έχουν διατυπωθεί υποψίες και επιθυμούμε δικαιοσύνη» είπε ο κ. Θάτσι για το αίτημα διερεύνησης των ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου πρώην μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», μεταξύ των οποίων και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων Σέρβων απαχθέντων στη διάρκεια των συγκρούσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με θέμα την κατάσταση στο Κόσοβο, ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι επίτευγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είναι ότι ο αριθμός των χωρών που αναγνώρισαν το Κόσοβο αυξήθηκε στις 108, ότι το Κόσοβο έγινε μέλος της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων οργανισμών και έγινε δεκτό στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι το Κόσοβο πέτυχε πρόοδο και γι’ αυτό ελπίζει σύντομα να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

«Σας καλώ να αναγνωρίσετε την πρόοδο του Κοσόβου. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί θάρρος για να ανοίξουν νέες σχέσεις μεταξύ ΟΗΕ και Κοσόβου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα και ότι το Κόσοβο θα γίνει ισότιμο μέλος της οικογένειας του ΟΗΕ» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Κόσοβο, χάρη στον διάλογο με τη Σερβία και την ιστορική συμφωνία των Βρυξελλών, αναμορφώθηκε και ευχαρίστησε τη Σερβία για το θάρρος και την αφοσίωση στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Αναφερόμενος στο βόρειο Κόσοβο, είπε ότι ήταν συνεχές σημείο κρίσης και πιθανής κλιμάκωσης βίας και αβεβαιότητας, στο οποίο δεν εφαρμόζονται ο νόμος και το σύνταγμα, καθώς και ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση της Πρίστινας.

Η φετινή ήταν χρονιά «παγίωσης της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοτικές και βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με τους νόμους του Κοσόβου, ότι ήταν επιτυχείς και ότι οι πολίτες Κοσόβου – Αλβανοί, Σέρβοι και οι άλλες κοινότητες μοιράζονται τις ίδιες ελπίδες για ασφαλές μέλλον και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Οι πολίτες του Κοσόβου, σήμερα, δεν ενδιαφέρονται για εθνικιστικές ομιλίες και εθνικιστικά όνειρα, επιθυμούν εργασία, πρόοδο και ειρήνη» υπογράμμισε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς παρατηρητές εκτίμησαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές και ότι ο Βορράς τώρα είναι ενσωματωμένος στο σύστημα του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Θάτσι είπε ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κοσόβου, καθώς και τα κόμματα που εκπροσωπούν τις μειονότητες κατέληξαν σε συμφωνία να συγκροτήσουν κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης