Να υπερψηφίσουν τον νόμο για τις εκποιήσεις ζήτησε την Πέμπτη με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, στην επιστολή, τονίζεται πως ύστερα από τη σωρεία μέτρων προστασίας των ευάλωτων ομάδων που περιελήφθησαν στη νομοθεσία, η μη ψήφισή του από τη Βουλή θα προστατεύσει μόνο τους μεγαλο-οφειλέτες, εις βάρος πάντοτε των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών ή και καταθετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή επιδόθηκε εν όψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη την Παρασκευή, με το Συμβούλιο των Αρχηγών που είχε αρχικά συγκληθεί για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά όπως φαίνεται η συζήτησε θα επικεντρωθεί στα μέτρα προστασίας των μικρών οφειλετών.

Ο κ. Αναστασιάδης στην τετρασέλιδη επιστολή του παραθέτει αναλυτικά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση, που προνοούν:

  • κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών,
  • απαγόρευση μονομερούς αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες
  • ποινικοποίηση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας και
  • μετατροπή του πλαισίου αφερεγγυότητας και των δύο σχεδίων προστασίας της κύριας κατοικίας των ευάλωτων ομάδων σε δεσμευτικές αποφάσεις της Βουλής, έως ότου καταστεί δυνατή η ετοιμασία των νομοσχεδίων.

Για την αφερεγγυότητα, ο πρόεδρος εξηγεί ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να ετοιμαστεί πριν από τη 31η Δεκεμβρίου, λόγω της πολυπλοκότητας του πολυνομοσχεδίου και ιδιαιτέρως της ανάγκης επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα και τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι αν στις αποφάσεις συνυπολογιστούν τα δικαιώματα και η προστασία που προνοούνται από την υφιστάμενη νομοθεσία, οι μικρομεσαίοι και οι ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών προστατεύονται επαρκέστατα, και συνεπώς οι εύλογες ανησυχίες που εκφράστηκαν εξαλείφονται ή αμβλύνονται δραστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και προβληματισμό την επιστολή Αναστασιάδη και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, στις ψήφους του οποίου προσβλέπει η κυβέρνηση για έγκριση της νομοθεσίας, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των διεθνών δανειστών, ύψους 436 εκ. ευρώ, το κόμμα θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δεν αγγίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ πηγές ανέφεραν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τελική τοποθέτηση εάν δεν μελετηθεί το πλήρες περιεχόμενο των νομοσχεδίων.

Σημειώνεται ότι έξω από το κτήριο της Βουλής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων από το Συνασπισμό Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων, με το στήσιμο αντίσκηνου και τη συνεχή παρουσία εκεί μελών του μέχρι τη συνεδρίαση της Βουλής, που αναμένεται να γίνει στις 28 Αυγούστου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης