Την πρόταση του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Αλληλεγγύη, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ,
δηλώνοντας πως αυτή καταργεί πλήρως τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και ορίζει την απομάκρυνση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων πριν από την έναρξη ισχύος της.

Η πρόταση αποτελείται από δώδεκα σημεία και μεταξύ άλλων εισηγείται πλήρη αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί, πριν από την έναρξη εφαρμογής της λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης ξένων στρατευμάτων και του οπλισμού τους, όπως και η διαδικασία επαλήθευσης της αποχώρησης, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Εάν δεν καταστεί δυνατό, δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Ακόμη εισηγείται, ότι το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης πρέπει να προνοεί την έναρξη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων πριν από το δημοψήφισμα και να ολοκληρωθεί πριν από την ημέρα εφαρμογής της λύσης.

Τα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν πριν από την παραπομπή της όποιας συμφωνίας λύσης σε δημοψήφισμα και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη συνθήκη συμμαχίας του 1960.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία κόμματα εισηγούνται ακόμη, να καταγράφεται σαφώς στο σχέδιο λύσης, ότι στο διάστημα που θα μεσολαβεί μεταξύ του δημοψηφίσματος και της εφαρμογής της λύσης, κατά το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ το σημερινό καθεστώς.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως η πρόταση των τριών κομμάτων αντιμετωπίζει την βασική αδυναμία της αναξιοπιστίας της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει να περάσει από δημοψήφισμα η λύση, πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης από πριν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης