Έγγραφα που είδαν μόλις τη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν διάφορες χώρες να συλλάβουν και να εκδώσουν τον «σφυριχτράκια» Έντουαρντ Σνόουντεν.

Αμέσως μόλις ο Σνόουντεν αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν η πηγή της μαζικής διαρροής των άκρως απόρρητων εγγράφων που αποδείκνυαν ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες, οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα στη Νορβηγία με επίσημη διπλωματική νότα, για την έκδοσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο αμερικανικό έγγραφο έχει ημερομηνία 27 Ιουνίου 2013 και αναφέρει: «Παρακαλούμε όπως στην περίπτωση που ο Αμερικανός υπήκοος Edward J. Snowden αποπειραθεί να εισέλθει στη Νορβηγία, με οποιοδήποτε μέσο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας να ειδοποιήσει αμέσως την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να κινηθεί η διαδικασία επιστροφής του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ. Και σε περίπτωση άρνησής του να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμη οδός για την έκδοσή του».

Την ίδια ημέρα το αρμόδιο γραφείο του FBI για την Σκανδιναβία, είχε στείλει έγγραφο στο νορβηγικό υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Εθνική Επιτροπή Έρευνας Εγκλημάτων (Kripos).

Στα νορβηγικά: USA ba Norge arrestere Edward Snowden

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο του FBI στις αρχές των σκανδιναβικών κρατών 
Στο έγγραφο αυτό ο Σνόουντεν αναφέρεται ως φυγάς εγκληματίας και τονίζεται πως εκτός από τη Νορβηγία ειδοποιήθηκαν και άλλες σκανδιναβικές χώρες, επειδή το FBI προσδιόριζε ότι προς αυτές τις χώρες υπήρχαν απ΄ευθείας πτήσεις από τη Μόσχα, όπου εκείνη την εποχή βρισκόταν ο «καταζητούμενος».

Πηγή: Oppdatert i går/ RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης