Ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας γνωστοποιεί ότι το FBI είχε ενημερώσει μία βοηθό του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς ότι ο ίδιος δεν ήταν υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει επικοινωνίες του με κυβερνήσεις στο εξωτερικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του, για την περίοδο που ήταν γερουσιαστής, μεταδίδει το CNN.

Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα του FBI από τον περασμένο Μάρτιο ενισχύει την εξήγηση που έχει δώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το γιατί ο Σέσιονς δεν αποκάλυψε τις επικοινωνίες του με τον (τότε) πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, στην αίτησή του για τον έλεγχο ασφάλειας που έγινε πριν από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκάλυψη για τη μη δημοσιοποίηση των ξένων επαφών του Σέσιονς έγινε πρώτα από το CNN, τον περασμένο Μάιο, ενώ το γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ακολουθούσε τη συμβουλή του FBI αναφορικά με τη μη γνωστοποίηση των επαφών του.

Ένας πράκτορας του FBI, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιείται στο έγγραφο της υπηρεσίας, απάντησε σε σχετικό αίτημα μιας συνεργάτιδος του Σέσιονς, τον περασμένο Μάρτιο. Η βοηθός του Σέσιονς ζητούσε γραπτή διαβεβαίωση σχετικά με μία συζήτηση που είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα.

Την περίοδο εκείνη είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για τις επαφές που είχε ο Σέσιονς με Ρώσους, προκαλώντας σφοδρές κριτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πράκτορας του FBI δεν αναφέρθηκε στην προγενέστερη συζήτηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι «ο Σέσιονς δεν είχε την υποχρέωση να γνωστοποιήσει τη λίστα των επαφών του με ξένες κυβερνήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτός κι αν είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τις επαφές αυτές».

Ο ίδιος πράκτορας έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον προϊστάμενό του περιγράφοντας τη νέα επικοινωνία του και το αίτημα που τού διατυπώθηκε από τη βοηθό του Σέσιονς.

Το FBI προχώρησε πρώτα στη δημοσιοποίηση του εγγράφου σε μία ομάδα (Right Wing Watch) στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής νομοθεσίας (Freedom of Information Act -FOIA).

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας του Σέσιονς με τον Κίσλιακ τον οδήγησε στην απόφαση να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας ανέλαβε ο υφυπουργός Ροντ Ρόζενσταϊν, που την ανέθεσε στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ. Η έρευνα άρχισε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης