Οι αμερικανικές Αρχές ζητούν την έκδοση 20χρονου Κύπριου χάκερ που κατηγορείται στην Κύπρο για την κατάρρευση πέρσι για μια βδομάδα του δικτύου της Cablenet.

Η εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα με το αίτημα να διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία, η οποία ανέθεσε σε μέλος της Αστυνομίας να εξασφαλίσει ένταλμα σύλληψης του 20χρονου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός είχε συλληφθεί πέρσι για το κτύπημα στα συστήματα του δικτύου της Cablenet τα οποία κατέρρευσαν για το διάστημα 3 – 9 Μαΐου 2017.

Υπάλληλος της εταιρείας είχε καταγγείλει ότι τα συστήματα της εταιρείας τους είχαν δεχτεί οκτώ συνολικά επιθέσεις, με αποτέλεσμα το δίκτυο παροχής διαδικτύου να καταστεί μη διαθέσιμο για τους συνδρομητές τους.

Από τις εξετάσεις και τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε μαρτυρία εναντίον δύο προσώπων, μητέρα και γιο. Σκοπός της επίθεσης ήταν να ζητηθούν χρήματα από την εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 19χρονος τότε χάκερ είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο ενώ στη συνέχεια εναντίον του σχηματίστηκε ποινική υπόθεση που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο του έθεσε όρους και ήταν υπόδικος. Αφού εκπλήρωσε τους όρους που του έθεσε το δικαστήριο, αυτός αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερος στις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Ωστόσο, εκδόθηκε αμέσως νέο ένταλμα σύλληψής του κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Αρχών και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο διέταξε την κράτησή του μέχρι αύριο όπου θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον δικαστή για ακρόαση του αιτήματος για έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Αυτός αντιμετωπίζει παρόμοια αδικήματα, ήτοι ηλεκτρονικές επιθέσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν ενημερώσει τις κυπριακές Αρχές από πέρσι ότι τον αναζητούσαν.

Τώρα, το θέμα που προκύπτει είναι κατά πόσον οι κυπριακές Αρχές θα επιμείνουν πρώτα στο να δικαστεί στην Κύπρο ο 20χρονος για την παρέμβαση στα συστήματα και δεδομένα υπολογιστών της Cablenet ή θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη νέα εμφάνιση του 20χρονου στο δικαστήριο, ώστε ν’ αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του.

Ο νεαρός διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης