Zougla Newsroom 

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στο βόρειο Σινά βλέπουν οι ειδικοί αναλυτές σε θέματα Μέσης Ανατολής, πίσω από την πρωτόγνωρα βάρβαρη επίθεση στο τέμενος Αλ Ραουντά που κόστισε τη ζωή σε 235 πιστούς. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση του φανατικού Ισλάμ στο έδαφος της Αιγύπτου. Η επίθεση αυτή δεν ήτανε μια απλή βομβιστική ενέργεια μερικών τζιχαντιστών καμικάζι. Δεν ήτανε καν μια συνηθισμένη τρομοκρατική ενέργεια. Ήταν μια καθαρά στρατιωτική επιχείρηση η οποία συντονίστηκε και εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές όπως σημειώνει ο Κριστόφ Αγιάντ, επικεφαλής του διεθνούς ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τέτοια επίθεση προϋποθέτει τον απόλυτο έλεγχο επί του εδάφους, τη δυνατότητα μαζικής εισόδου μέσα στην πόλη, την ύπαρξη συνδέσμων στην περιοχή και βεβαίως την ικανότητα να συγκεντρωθεί ογκώδης οπλισμός. Παράλληλα οι τζιχαντιστές επέδειξαν την ικανότητά τους να ενεργήσουν σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν την έλευση των στρατιωτικών δυνάμεων τις Αιγύπτου οι οποίες σημειωτέων είναι πολυπληθείς στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια δεν ήταν κάποιοι μοναχικοί λύκοι που επιτέθηκαν στο τέμενος αλλά επρόκειτο για μια καλά οργανωμένη ενέργεια εντός του αιγυπτιακού εδάφους και μάλιστα σε περιοχή με μεγάλη παρουσία του αιγυπτιακού στρατού.

Ήταν μια επίδειξη δύναμης χωρίς προηγούμενο και πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές επιτίθενται σε καθαρά μουσουλμανικό στόχο. Είναι και η απόδειξη ότι το αιγυπτιακό κράτος εδώ και τρία χρόνια χάνει συνέχεια έδαφος στην αντιπαράθεσή του με τους τζιχαντιστές σε αυτή την περιοχή.

Γιατί όμως το ISIS επέλεξε αυτό τον στόχο ; Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Το τέμενος Αλ Ραουντά είναι το επίκεντρο του αιγυπτιακού Σουφισμού, του μυστικιστικού ρεύματος δηλαδή του Ισλάμ, το οποίο οι τζιχαντιστές θεωρούν αιρετικό.


Ο ειδικός επί θεμάτων Ισλαμικού Κράτους, Ματζίντ Ζερουκί της εφημερίδας «Le Monde» εξηγεί:
«Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Εμίρης της Χίζμπα, δηλαδή της ισλαμικής αστυνομίας του ISIS στο Σινά, απειλούσε μέσω της εβδομαδιαίας επιθεώρησης των τζιχαντιστών Αλ Νάμπα, το μυστικιστικό αυτό ρεύμα ( ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις αδελφότητες, σεΐχηδες και πιστούς στον Σουφισμό εντός και εκτός του Σινά πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ύπαρξη ταγμάτων Σούφι στην Αίγυπτο)».
Λίγο καιρό αργότερα στην περιοχή βρέθηκαν αποκεφαλισμένα δύο πτώματα που ανήκαν σε γνωστούς ηγέτες του τοπικού Σουφισμού. Στην μηνιαία έκδοση των τζιχαντιστών «Ρουμίγια» οι επικεφαλής του ISIS επισημαίνουν: « Η προτεραιότητά μας είναι να πολεμήσουμε εναντίον όλων των εκφράσεων της ειδωλολατρίας συμπεριλαμβανομένου και του Σουφισμού, της μαγείας, καθώς και της ταφικής λατρείας».
Η συνέχεια είναι γνωστή και το αποτέλεσμά της, η σφαγή η οποία έγινε την ιερότερη ημέρα της εβδομάδας για το Ισλάμ, την Παρασκευή όπου όλα τα Τεμένη είναι γεμάτα από πιστούς.

Η στρατιωτική επιχείρηση προέβλεπε την έκρηξη βόμβας λίγο πριν από την επίθεση και το σφράγισμα της εξόδου του Τεμένους με ανατιναγμένα αυτοκίνητα ώστε οι πιστοί να υποχρεωθούν να παραμείνουν στο εσωτερικό. Αμέσως μετά οι τζιχαντιστές οι οποίοι εισήλθαν από διάφορα περάσματα γάζωσαν το πλήθος με αυτόματα όπλα. Ο απολογισμός είναι τραγικός. 235 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες. Σημειώνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο αριθμός των νεκρών σε μια τέτοια ενέργεια είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των τραυματιών. Η πραγματικότητα αυτή καταδεικνύει και τη λύσσα με την οποία οι τζιχαντιστές έριχναν στο ψαχνό, πάνω στους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό του Τεμένους.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει βίαια απάντηση σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές η πραγματικότητα που ισχύει στο έδαφος του βορείου Σινά καταδεικνύει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο Αιγυπτιακός στρατός τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες και δεν φαίνεται να είναι ικανός να ελέγξει την κατάσταση σε αυτή την περιοχή της Αιγύπτου. Οι δραστηριότητα του ISIS στην περιοχή αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο χωρίς από την άλλη πλευρά ο Αιγυπτιακός στρατός να είναι σε θέση να απαντήσει αποτελεσματικά. Θα πρέπει δηλαδή όπως σημειώνουν οι αναλυτές να σχεδιαστεί μια ολόκληρη εκστρατεία στο Σινά και να προβλεφτεί ένας μακρόχρονος πόλεμος κατά των τζιχαντιστών για να μπορέσει κανείς να πει πως θα υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση απέναντι σε αυτό το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης