Του Κώστα Μπετινάκη

Η μάχη για να ανακαταληφθεί το Χαλέπι -πόλη «κλειδί» για τον συριακό εμφύλιο- απειλεί την εκεχειρία, ενώ δίνει δικαίωμα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου να σημειώνουν κάποια κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη για να ανακαταληφθεί το Χαλέπι απειλεί την εκεχειρία, ενώ δίνει δικαίωμα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου να σημειώνουν κάποια κέρδηΤο ελεγχόμενο από τους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών «απειλεί άμεσα την κατάπαυση του πυρός».

«Το Χαλέπι είναι το ”κλειδί” του πολέμου και της ειρήνης στη Συρία, κάθε πλευρά που εμπλέκεται στο πόλεμο ενδιαφέρεται για το Χαλέπι» υπενθύμισε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο κέρδισαν έδαφος τις τελευταίες ημέρες στις βόρειες περιοχές της επαρχίας σε βάρος τόσο του καθεστώτος όσο και των ανταρτών, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ -χρόνια ανταποκριτής της «Independent» στη Μέση Ανατολή- εκτιμά ότι, μόλις ολοκληρωθεί η κατάληψη όλων των συνοικιών στο Χαλέπι, θα ακολουθήσει συνδυασμένη κίνηση των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων εναντίον της «πρωτεύουσας» των ισλαμιστών του ISIS, της Ράκκα.

Η ήττα στο Χαλέπι αναμένεται να σηματοδοτήσει την ολική κατάρρευση των μαχητών του ISIS που χάνει πλέον εδάφη που είχαν περάσει στον έλεγχό του στη Συρία και στο Ιράκ. Κάτι που προκαλεί προφανή αμηχανία στρατηγικής και στους κάθε λογής Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει ήδη χάσει το 30% των εδαφών που κατείχε τον περασμένο χρόνο, με το 22% να το έχει εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες.

Ταυτόχρονα έχει υποστεί και μεγάλο οικονομικό πλήγμα, κυρίως από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας και ιδιαίτερα μετά την απώλεια των διυλιστηρίων πετρελαίου και της αποκοπής του δρόμου στον οποίο κατευθύνονταν τα βυτιοφόρα με το πολύτιμο φορτίο τους προς την Τουρκία.

Στα μέσα του 2015 το ΙSIS είχε έσοδα γύρω στα 80 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας IHS Conflict Monitor, ενώ τον Μάρτιο του 2016 τα μηνιαία έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου είχε πέσει στα 56 εκατ.

Η παραγωγή του πετρελαίου έχει μειωθεί από τα 33.000 στα 21.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά το IHS προειδοποιεί πως αν το ISIS παραμείνει ανενόχλητο, θα μπορούσε να αναπληρώσει τις δυνατότητές του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός στρατηγός David Rodriguez, επικεφαλής της Αφρικανικής Διοίκησης (Africa Command), υποστήριξε πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο διπλασίασε τη δύναμή του στη Λιβύη μέσα σε έναν χρόνο και τώρα ξεπερνά τους 6.000 τζιχαντιστές.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος, μετά την ανατροπή και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Τον Φεβρουάριο του 2015 το Ισλαμικό Χαλιφάτο είχε προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό με την είδηση ότι εκτέλεσε 21 Αιγύπτιους χριστιανούς Κόπτες.

Ο στρατηγός Rodriguez αναφέρει ότι η αμερικανική προσπάθεια επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων ώστε να αποτραπεί η κατάληψη από το Ισλαμικό Χαλιφάτο λιβυκών εδαφών, όπως έγινε στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό πρωθυπουργό al-Maliki, η Σαουδική Αραβία, με πρόφαση ότι ενισχύει τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Απαιτείται σχέδιο Β’ για τη Συρία από τις ΗΠΑ

Η αποτυχία των -υποστηριζόμενων από την Τουρκία- ένοπλων αντικαθεστωτικών ανταρτών να ανακαταλάβουν τη μεθοριακή συριακή πόλη al-Rai από τους τζιχαντιστές συνιστά προειδοποίηση στους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι απαιτείται πλέον «Σχέδιο Β» για τη Συρία.

Όπως γράφει η «The Wall Street Journal», η CIA με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών της περιοχής προωθεί σχέδιο για την ενίσχυση με πλέον εξελιγμένα όπλα -ακόμη και αντιαεροπορικά-των συριακών ανταρτικών δυνάμεων (παρόλο που οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν αεροπορική δύναμη). Κι ο νοών νοείτω.

Η διάσταση απόψεων Ουάσινγκτον και Άγκυρας γύρω από τον ρόλο των συριακών κουρδικών ανταρτικών ομάδων έχει περιπλέξει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ομάδων τζιχαντιστών τόσο του Χαλιφάτου όσο και του μετώπου Jabhat al-Nusra.

Ο Τούρκος ανταποκριτής Fehim Tastekin του «αλ-Μόνιτορ» μεταδίδει από την Ουάσινγκτον:
«Η υποστηριζόμενη από τους Τούρκους επιχείρηση στην al-Rai κατέληξε σε φιάσκο, μια και οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου αμύνονται σθεναρά».

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ εξέφρασαν βαθιά ανησυχία μήπως ενδεχόμενη -υποστηριζόμενη από τη Ρωσία και το Ιράν- επιχείρηση των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων εναντίον του συνδεδεμένου με την αλ Κάιντα μετώπου αλ Νούσρα, κοντά στο Χαλέπι, θα κλιμάκωνε τις συγκρούσεις και θα έθετε σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός των έξι τελευταίων εβδομάδων.

Επίσης και η τουρκική πολιτική στη συριακή κρίση αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα, καθώς δεν είναι δυνατή η διακοπή των επιχειρήσεων εναντίον των κουρδικών δυνάμεων του ΡΚΚ.

Άρθρο της «The Washington Post» στις 14 Απριλίου υποστήριζε πως «καταρρέει η κατάπαυση του πυρός», καθώς δεν έχουν σταματήσει εντελώς οι εχθροπραξίες.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση είναι πως η τελική νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων (με τη βοήθεια των συμμάχων τους) στο Χαλέπι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την εξέγερση που υποκινήθηκε (από δυτικές δυνάμεις, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και εμιράτα του Κόλπου) εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού και θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να δικαιολογείται η βοήθεια προς τις ανταρτικές αντικυβερνητικές ομάδες στην υπόλοιπη Συρία.

Για τον λόγο αυτόν, ήδη οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου και της αλ Κάιντα έχουν αρχίσει να μετακομίζουν στη Λιβύη.

Κατάληξη, όμως, θα είναι να κερδίσουν εκείνοι που επιδιώκουν τη διατήρηση ενοποιημένης και πολυθρησκευτικής Συρίας, όπως ήταν παραδοσιακά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης