Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παρασκευή θεσμούς της Ε.Ε. ότι χρηματοδοτούν μη κυβερνητικές οργανώσεις που προωθούν «αντιισραηλινά μποϊκοτάζ» και ζήτησε να σταματήσει η υποστήριξη αυτή.

Σε 40σελιδη έκθεσή του, το ισραηλινό υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διπλωματίας υπολογίζει το ύψος της βοήθειας αυτής σε ευρωπαϊκές και παλαιστινιακές οργανώσεις σε 5 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό τεκμηριώνεται από τα στοιχεία της Ε.Ε. για τη χρονιά αυτή, τα οποία περιγράφει ως τα πιο πρόσφατα που είναι διαθέσιμα.

Το Ισραήλ καταγγέλλει εδώ και καιρό οργανώσεις, όπως το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), το οποίο επιδιώκει την απομόνωση του Ισραήλ, για πολιτικές του απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει κάποια ανακοίνωση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το θέμα αυτό, αλλά σημείωσε ότι μετά χαράς θα εξετάσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία λάβει όσον αφορά δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μπορούν να δαπανηθούν μόνον για τον σκοπό που προβλέπεται από τη σύμβαση, βάσει αυστηρών κανόνων διαφάνειας και αυτά υπόκεινται σε απαιτήσεις εκτεταμμένου ελέγχου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της εκπροσώπησης της Ε.Ε.

“Είμαστε επομένως πεπεισμένοι ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν πηγαίνει για την υποστήριξη της τρομοκρατίας ή των δραστηριοτήτων του BDS, όπως προφανώς υποδηλώνεται στην έκθεση”, προσθέτει στην ανακοίνωση αυτή.

Περισσότερες από δώδεκα ΜΚΟ “οι οποίες προωθούν αντιισραηλινά μποϊκοτάζ” έλαβαν τα χρήματα “σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές, που διακηρύσσει η ίδια η Ε.Ε., απόρριψης των μποϊκοτάζ αυτού του είδους “, σύμφωνα με την ισραηλινή έκθεση.

Μερικά επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο, κατέληξαν σε μκο μέσω τρίτων μερών που έλαβαν βοήθεια από την Ε.Ε.

Στις περιγραφές της για την “αντιισραηλινή απονομιμοποίηση”, η έκθεση περιλαμβάνει αιτήματα από ορισμένες MKO για μποϊκοτάζ ισραηλινών και ξένων εταιρειών όσον αφορά τους δεσμούς τους με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη στα οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ιδρύσουν κράτος.

Η Ε.Ε. και πολλές χώρες θεωρούν παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ διαφωνεί με αυτό.

Στην έκθεση του ισραηλινού υπουργείου περιλαμβάνεται επίσης αίτημα προς την Ε.Ε. “να σταματήσει άμεσα τη χρηματοδότηση προς τις οργανώσεις που προωθούν αντιισραηλινά μποϊκοτάζ και απονομιμοποίηση”.

Η έκθεση αναφέρει ότι μια νορβηγική μκο και δύο παλαιστινιακές, αποδέκτες πόρων της Ε.Ε., έχουν δεσμούς με οργανώσεις που θεωρούνται από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Norwegian People’s Aid έλαβε 1,76 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. το 2016, σύμφωνα με την έκθεση. Στην οργάνωση αυτή, η οποία έλαβε επίσης χρηματοδότηση από την υπηρεσία ανάπτυξης USAID, επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα από τις ΗΠΑ.

Σε διακανονισμό μήνυσης που έγινε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η μκο αναγνώρισε ότι παραβίασε τους όρους της χορηγίας που έλαβε από την USAID παρέχοντας εκπαίδευση σε εκπροσώπους της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τους νέους στην ηγεσία στη Γάζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης