Στο Τυρρηνικό πέλαγος, κάπου μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, υπάρχει μια εγκαταλελειμμένη βραχονησίδα με τεράστια ιστορία.

Το μικροσκοπικό νησάκι Σάντο Στέφανο υπήρξε για δύο αιώνες το «Αλκατράζ» της Ιταλίας, με μια φυλακή υψίστης ασφαλείας από την οποία πέρασαν μαφιόζοι, ληστές, αναρχικοί, πολιτικοί κρατούμενοι και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Τώρα η ιστορική βραχονησίδα αναμένεται να γίνει το σύμβολο της προσπάθειας του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να αυξήσει την ιταλική επιρροή στην Ε.Ε. και να αναμορφώσει τα όργανα της Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φυλακή-φρούριο, η οποία χτίστηκε από τους Βουρβόνους τη δεκαετία του 1770 πάνω στο στρογγυλό νησάκι Σάντο Στέφανο και έκλεισε το 1965, σήμερα είναι εντελώς παρατημένη. Πυκνή βλάστηση και φραγκόσυκα καλύπτουν τώρα τα κελιά της και το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου κάποτε έπαιζαν οι κρατούμενοι εναντίον των δεσμοφυλάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να επενδύσει 80 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταμόρφωση της πεταλόσχημης φυλακής- φρουρίου σε μια «Ευρωπαϊκή Σχολή» που θα εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς ηγέτες των θεσμών της Ε.Ε.

Σε αυτήν θα μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα μαθητείας φοιτητές από κάθε γνωστικό αντικείμενο, ενώ οι απόφοιτοί της θα μπορούν να εργαστούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διάφορα πόστα, ως αξιωματούχοι, ευρωβουλευτές, ειδικοί και ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης