Μόλις λίγες ημέρες πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά και εκατομμύρια Κινέζων θα βγουν στους δρόμους για τις εορταστικές αγορές τους, προκειμένου να βρουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανεβαίνει κατακόρυφα και η ζήτηση ελεφαντόδοντου, αγαπημένου «υλικού» της μεσαίας τάξης της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την τελευταία δεκαετία, έχει δημιουργήσει μια ολοένα αυξανόμενη μεσαία τάξη, που διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει ελεφαντόδοντο, το οποίο στην κινεζική κουλτούρα θεωρείται σημαντικό και ιδανικό για δώρο.

Υπάρχουν πολλά καταστήματα που πουλούν έργα τέχνης από ελεφαντόδοντο που μπαίνει νόμιμα στη χώρα, αλλά επίσης υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς οι παράνομες εισαγωγές από την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία πολλαπλασιάζονται. Ειδικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το 70% του παράνομου ελεφαντόδοντου διοχετεύεται στην Κίνα, όπου το κιλό πωλείται στο αστρονομικό ποσόν των 2.300 ευρώ.

«Περίπου πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου μπαίνουν με νόμιμο τρόπο στην κινεζική αγορά κάθε χρόνο, ωστόσο η πραγματική ποσότητα ελεφαντόδοντου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Κι όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού η κατάσταση αυτή τους συμφέρει» τονίζει στους «Times» του Λονδίνου ένας Κινέζος ερευνητής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόλπο της λαθρεμπορίας

Στα νόμιμα μαγαζιά πώλησης, ο αγοραστής ρωτάται αν θέλει μια μικρή έκπτωση στο είδος που αγόρασε, με τον όρο πως δεν θα πάρει μαζί του το πιστοποιητικό γνησιότητας που υποτίθεται πως φέρει κάθε τέτοιο προϊόν. Ο αγοραστής, επειδή εξοικονομεί κάποια χρήματα, δέχεται και τότε ο πωλητής κρατάει το πιστοποιητικό αυτό, το οποίο κατόπιν βάζει πάνω σε άλλα είδη, λαθραίας εισαγωγής, που θα έρθουν μελλοντικά στο κατάστημά του.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα είναι αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν κοσμήματα και στολίδια από ελεφαντόδοντο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την παράνομη σφαγή των ελεφάντων της Αφρικής σε τρομακτικά επίπεδα» γράφουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι αμερικανικοί «New York Times».

Γιατί, όπως τονίζουν κάποιοι με κυνικό τρόπο, «η μεσαία τάξη της Κίνας σκοτώνει ελέφαντες κατά παραγγελία». Και η Αφρική αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας σφαγής, με δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες να πέφτουν κάθε χρόνο θύματα λαθροθηρίας. Σύμφωνα με το CNN, η σφαγή εν έτει 2013 φτάνει τα επίπεδα της δεκαετίας του ’80, όταν κατά προσέγγιση θανατώνονταν 100.000 ελέφαντες ετησίως.

Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους, μια συμμορία 10 λαθροκυνηγών κυνήγησε και σκότωσε μια οικογένεια 11 ελεφάντων μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Κένυας. Αυτό ήταν και το χειρότερο περιστατικό δολοφονίας ελεφάντων στην ιστορία της χώρας. Τα πράγματα, ωστόσο, στη Νοτιοανατολική Ασία δεν είναι καλύτερα, καθώς εδώ και μερικούς μήνες στη Μαλαισία τελείται μια μαζική σφαγή ελεφάντων. Ήδη βρέθηκαν νεκροί 14 ελέφαντες κι ο θάνατός τους ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από δηλητηριασμένες μπανάνες ή ανανάδες. Οι δράστες τούς είχαν αφαιρέσει τους χαυλιόδοντες, οι οποίοι προφανέστατα κατέληξαν στην ασιατική «μαύρη» αγορά.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέσχεσαν 3.8 τόνους ελεφαντόδοντο σε δύο κοντέινερ, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί στην ιστορία της χώρας. Για το φορτίο αυτό, που θα απέφερε στη «μαύρη» αγορά της Ασίας περίπου 2.7 εκατομμύρια ευρώ, οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν, κατά παραγγελία, τουλάχιστον 600 αφρικανικούς ελέφαντες.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης