Δύο χρόνια μετά το τσουνάμι που έπληξε τη Βορειοανατολική Ιαπωνία, κάποιοι από τους επιζήσαντες νομίζουν ότι βλέπουν… φαντάσματα. Σε μία κοινωνία που δυσκολεύεται να παραδεχθεί την ύπαρξη ψυχικών προβλημάτων, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν για βοήθεια σε εξορκιστές.

Ιστορίες για φαντάσματα τα οποία εμφανίζονται σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ που καταστράφηκαν και σήμερα είναι μόνο συντρίμμια συνιστούν αυτό που οι ψυχίατροι αποκαλούν αντίδραση στον φόβο ύστερα από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 19.000 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι χώροι όπου οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι βλέπουν φαντάσματα είναι κυρίως οι περιοχές εκείνες οι οποίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από το τσουνάμι» εξηγεί ο Κέιζο Χάρα, ψυχίατρος στην πόλη Ισινομάκι, μία από τις πληγείσες περιοχές που χτυπήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο από το καταστροφικό τσουνάμι. «Θεωρούμε ότι φαινόμενα όπως η θέαση φαντασμάτων είναι ίσως μία ψυχική προβολή του τρόμου και των ανησυχιών που συνδέονται με αυτές τις τοποθεσίες» προσθέτει.

Ο Χάρα δηλώνει ότι η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD) ενδεχομένως να αρχίζει τώρα να εμφανίζεται σε πολλούς επιζήσαντες και η χώρα ίσως να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα προβλημάτων που συνδέονται με το άγχος. «Θα χρειαστεί χρόνος να εμφανιστεί το PTSD σε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα και για αυτούς τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά τον σεισμό» συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης