Τη σύμπραξή τους για το περιβάλλον ανανέωσαν το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο και το πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και τον σημαντικό ρόλο των νέων στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου. Η ανανέωση της σύμπραξης αυτής σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας από την έναρξη του προγράμματος World Scout Environment Program (WSEP), το 2008, όπου πρόσκοποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας ολοκληρώσει χιλιάδες σχετιζόμενες με το περιβάλλον δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος WSEP (όπως τη διατήρηση κοραλλιογενών υφάλων στην Ινδονησία και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές στο Μαρόκο), κέρδισαν το σήμα World Scout Environment ως αναγνώριση του ενδιαφέροντος και της δέσμευσής τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνέχιση της συνεργασίας τους υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας του WOSM Ahmad Alhendawi και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του προγράμματος για το περιβάλλον του ΟΗΕ, Erik Solheim στο περιθώριο της 9ης Συνόδου του World Urban Forum στην Κουάλα Λουμπούρ.

Προτεραιότητα της συγκεκριμένης σύμπραξης θα αποτελέσει η καταπολέμηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων με τους προσκόπους σε όλο τον κόσμο να ενθαρρύνονται να αναλάβουν δράσεις που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΟΗΕ «Clean Seas» και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων απειλών που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον σε όλο τον κόσμο. Θα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά και νέους, σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (Disaster Risk Reduction). Το πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ θα βοηθήσει επίσης να διασφαλιστεί ότι το WSEP θα ευθυγραμμιστεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τις τελευταίες περιβαλλοντικές έρευνες και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η κοινότητα. Ο γενικός γραμματέας του WOSM, Ahmad Alhendawi, δήλωσε σχετικά: «Η εστίαση του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου στο περιβάλλον δεν αντανακλά μόνο τις αξίες της Κίνησης και τον στόχο της να δημιουργεί ενεργούς πολίτες, αλλά και τη δέσμευσή της στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την πρόθεσή της να ενισχύσει το προσκοπικό πρόγραμμα για τον περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο». Από την πλευρά του ο κ. Solheim δήλωσε: «Το πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ είναι ενθουσιασμένο με τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο» και συμπλήρωσε: «Μέσω της τεράστιας κοινότητας της Προσκοπικής Κίνησης έχουμε τη δυνατότητα να επιφέρουμε τεράστιο αντίκτυπο πάνω σε κάποια από τα καθοριστικά περιβαλλοντικά θέματα της εποχής μας. Συγκεκριμένα, είμαι ενθουσιασμένος που θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με Προσκόπους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να απαλλαγούμε από τα πλαστικά απόβλητα και να βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων της εκστρατείας Clean Seas».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο και το πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2004, η οποία οδήγησε τέσσερα χρόνια αργότερα, στη συμφωνία για το πρόγραμμα WSEP το οποίο υπογράφτηκε στο 38ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο. Η Προσκοπική Κίνηση έχει διοργανώσει τακτικές διασκέψεις και σεμινάρια με θέμα τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και αντιπροσωπεία Προσκόπων έχει συμμετάσχει σε κάθε διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, μετά την Κοπεγχάγη. Σημείο αναφοράς του προσκοπικού προγράμματος για το περιβάλλον, αποτελεί η ίδρυση ενός δικτύου από 28 Προσκοπικά Κέντρα Αριστείας για τη Φύση και το Περιβάλλον (Scout Centres of Excellence for Nature and the Environment – SCENES) σε όλο τον κόσμο, κάποια από τα οποία έχουν διακριθεί διεθνώς για το εξαιρετικό έργο τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη διαχείριση. Τα κέντρα αυτά επιτρέπουν σε Προσκόπους, στην τοπική κοινότητα και σε άλλους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν με τη φύση, προσφέροντας μια σειρά από δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για να καλλιεργήσουν το πάθος για τη φύση – μια βασική αξία του Προσκοπισμού – και την αποφασιστικότητα να επιτύχεις κάτι θετικό για το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα WSEP έχει στοχεύσει σε πέντε περιοχές εστίασης για τους Προσκόπους: καθαρός αέρας και νερό, διατήρηση φυσικών βιοτόπων για τη στήριξη ιθαγενών ειδών, μείωση του κινδύνου από ουσίες που μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον ή τους ανθρώπους, εφαρμογή των πλέον κατάλληλων περιβαλλοντικών πρακτικών και άμεση ανταπόκριση & αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών κινδύνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης