Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσουν αύριο Πέμπτη, στη διάρκεια μιας γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής, ένα πρόγραμμα ανταλλαγών έργων τέχνης, που περιλαμβάνει «τον ενδεχόμενο δανεισμό της Ταπισερί της Μπαγιέ», όμως «όχι πριν από το 2020», ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο δανεισμός αυτός εξετάζεται επειδή θα γίνουν για μερικούς μήνες εργασίες αποκατάστασης στο μουσείο της Μπαγιέ», διευκρινίσθηκε στους δημοσιογράφους από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου. Όμως «δεν θα συμβεί πριν από το 2020 επειδή πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύθραυστο αντικείμενο που θα αποτελέσει αντικείμενο πολύ σημαντικών εργασιών αποκατάστασης πριν από οποιαδήποτε μεταφορά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργο μήκους 70 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών, η Ταπισερί της Μπαγιέ είναι ταυτόχρονα έργο τέχνης και ιστορικό ντοκουμέντο, σύμβολο των δεσμών ανάμεσα στην Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Περιγράφει το ταξίδι του Χάρολντ στη Νορμανδία και την επιστροφή του στην Αγγλία και τη στέψη του μετά τον θάνατο του βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή τον 11ο αιώνα. Εικονίζει επίσης την προετοιμασία της αποστολής που οργανώθηκε από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, τον διάπλου της Μάγχης και τη μάχη του Χέιστινγκς.

Πρόκειται για κέντημα πάνω σ’ ένα ύφασμα από λινό μήκους 68,38 μέτρων, το οποίο αποτελείται από εννέα τμήματα με πλάτος 50 εκατοστών και άνισα μήκη (από 13,90 μέτρα μέχρι 2,43 μέτρα), σύμφωνα με τις πληροφορίες του μουσείου της Μπαγιέ. Φιλοτεχνήθηκε με μάλλινες κλωστές δέκα διαφορετικών χρωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ταπισερί της Μπαγιέ έχει περιληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο Μνήμης του Κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης