Ο Κινέζος οικονομικός αξιωματούχος, ο Λιου Χε, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και «δέχθηκε να συνεχίσουν να επικοινωνούν» πάνω στα εμπορικά ζητήματα, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία αποκάλυψε το Νέα Κίνα (Xinhua, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων), έγινε ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον έχουν αυξηθεί, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας έως και 60 δισεκ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασμοί αυτοί στοχεύουν τομείς στους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι προχώρησε σε κλοπές αμερικανικών τεχνολογιών.

Ο Λιου Χε είναι ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που έχει σπουδάσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και προήχθη τη Δευτέρα στο αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στο εξής θα επιβλέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον οικονομικό τομέα της Κίνας.

Στη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας, επέκρινε μια έρευνα που διεξάγεται από τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και δήλωσε στον Μνούτσιν πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να αμυνθεί, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Αύγουστο η Ουάσινγκτον άρχισε επισήμως έρευνα για τις πρακτικές της Κίνας στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και στην υποχρεωτική μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών.

Η έρευνα αποφασίσθηκε βάσει του άρθρου 301 της αμερικανικής νομοθεσίας για το εμπόριο, που αφορά τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της και ελπίζει πως τα δύο μέρη θα παραμείνουν λογικά και θα εργασθούν μαζί για να διαφυλάξουν τη γενική σταθερότητα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Λιου σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα την Ουάσινγκτον πως «δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο» και απείλησε να επιβάλει σε αμερικανικές εισαγωγές δασμούς αξίας 3 δισεκ. δολαρίων ως αντίποινα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Τραμπ.

Το Πεκίνο αποκάλυψε έναν κατάλογο προϊόντων, από φρέσκα φρούτα μέχρι χοιρινό κρέας, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί έως και 25%. Όμως δήλωσε έτοιμο να διαπραγματευθεί μια συμφωνία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης