Κατά 50% θα μειώσει τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στους Παλαιστίνιους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης η δημόσια εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η μείωσης της διανομής θα γίνεται για ένα διάστημα δύο ωρών καθημερινά, εξαιτίας του χρέους της Παλαιστινιακής Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λόγω του χρέους που έχει συσσωρευτεί και ανέρχεται σε 1,8 δισ. σέκελ (459 εκατ. δολάρια) αποφασίσαμε ότι αρχής γενομένης από σήμερα (Πέμπτη) η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί κατά 50%, μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία υπεύθυνη της εταιρείας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Αυτό το μέτρο «που δεν θα αναμένεται να προκαλέσει γενικό μπλακάουτ, θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου η Παλαιστινιακή Αρχή αρχίσει να διευθετεί τα χρέη της» τόνισε η ίδια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά την απόφαση του Ισραήλ στις αρχές του έτους να δεσμεύσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται από τους φόρους που έχει εισπράξει το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι φόροι αυτοί, που αποδίδονται κάθε μήνα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του προϋπολογισμού των Παλαιστινίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δέσμευση του ποσού έγινε σε αντίποινα για την απόφαση των Παλαιστινίων να καταθέσουν αίτημα εισδοχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet –την έκδοση της εφημερίδας Γιεντότ Αχαρονότ στο Διαδίκτυο–, η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας είχε επανειλημμένα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει την ηλεκτροδότηση στο παρελθόν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου την είχε εμποδίσει λόγω των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας τις οποίες ανέμενε πως θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ.

Ο γενικός διευθυντής της παλαιστινιακής επιχείρησης ηλεκτροδότησης στην Ιερουσαλήμ Χισάμ Ομάρι χαρακτήρισε την απόφαση αυτή μια πράξη «συλλογικής τιμωρίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης