Ταξίδι στην Άγκυρα πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ. Ο βασικός λόγος της επίσκεψης ήταν το προσφυγικό ζήτημα, αφού η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από δυο εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αναγκαία όσο ποτέ την συνεργασία με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασυνήθιστη για τα γερμανικά δεδομένα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Άγκυρα. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις Γερμανοί πρόεδροι, καγκελάριοι και υπουργοί Εξωτερικών επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία

Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη αυτό το διάστημα, απαιτεί και διπλωματικούς χειρισμούς. Η Τουρκία, όπως και η Γερμανία συγκαταλέγεται στις χώρες που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην προσφυγική κρίση.

Οι συγκρούσεις στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζητήσουν καταφύγιο εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τα δύο εκατομμύρια Σύροι ζουν σε κέντρα προσφύγων, σε φθηνές κατοικίες, σε σπίτια συγγενών, στο δρόμο. Σε αυτούς προστίθενται περίπου 250.000 Ιρακινοί.

Ουδείς θέλει να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί εάν η Τουρκία αποφασίσει κάποια στιγμή – για οποιονδήποτε λόγο – να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πριν την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτουγλου, επισκέφθηκε ένα κέντρο καταγραφής προσφύγων της ιδιωτικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Ασάμ.

Το κτίριο περιβάλλεται από ένα τείχος ύψους τεσσάρων μέτρων και συρματοπλέγματα. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να εισέλθουν. Στο συγκεκριμένο κέντρο καταγράφονται καθημερινά τα στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων. «Οι περισσότεροι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, κατά προτίμηση στη Γερμανία» λέει ο συντονιστής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ιμπραχίμ Καβλάκ.

Απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ όψιν ο κ. Στάινμαγιερ δήλωσε ότι η Τουρκία προσφέρει «εξαιρετική βοήθεια» και τόνισε ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι να γίνει εφικτή δυνατή μια «προοπτική επιστροφής». «Χρειαζόμαστε την συνεργασία με την Τουρκία περισσότερο από ποτέ» είπε στη συνέχεια. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να μην έλθουν περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας για την υποδοχή των προσφύγων με κονδύλιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το πακέτο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την χρηματοδότηση σχολείων. Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 350.000 προσφυγόπουλα που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Ουδέτερη η Γερμανία στην πολεμική ατμόσφαιρα

Μετά από δυο χρόνια εκεχειρίας, εδώ και λίγο καιρό μαίνονται και πάλι οι μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και του απαγορευμένου Εργατικού Κουρδικού Κόμματος PKK.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο φλέγον αυτό ζήτημα και αρκέστηκε σε μία έκκληση προς τις δυο πλευρές να μην καταστρέψουν τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί.

Στην προσπάθειά του να τηρήσει μια ουδέτερη στάση, στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο που διανύει η Τουρκία, ο Στάινμαγιερ συναντήθηκε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Λίγο πριν την επιστροφή του στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Deutsche Welle
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης