«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει υπομονή στο θέμα της Βρετανίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονταν στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο η οποία θα χαράξει μια πορεία προς τα εμπρός μετά από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ.

Ο Tουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για τη Σύνοδο, ότι μόνο το Λονδίνο μπορεί να καταθέσει την επίσημη κοινοποίηση που θα ενεργοποιήσει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι ο μόνος νομικός τρόπος που έχουμε, που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να είμαστε υπομονετικοί. Χωρίς την κοινοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση για τη διαδικασία διαζυγίου ή τις μελλοντικές σχέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο ακόμη και σήμερα» τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο χωρίς τον Cameron για να συζητήσουν το Brexit, ενώ επίσης θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ένωση για να παραμείνει ενωμένη μετά από το ιστορικό πλήγμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η επόμενη συνεδρίαση των 27 της ΕΕ θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα, καθώς η Σλοβακία αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης