Τον πρέσβη της στη Μόσχα, Μπόικο Κότσεφ, ανακάλεσε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη η Βουλγαρία. Η εν λόγω κίνηση συνδέθηκε με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία.

Η ανάκληση «για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση» πραγματοποιήθηκε με απόφαση την οποία έλαβε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, και πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την εν λόγω απόφαση ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης και ότι  «θα πρέπει να παρουσιάσει τα κίνητρα».

«Αυτό είναι ένα βήμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν συντονίστηκε μαζί μου» είπε ο κ. Ράντεφ και παράλληλα σχολίασε ότι η αλληλεγγύη είναι μια σημαντική αρχή, αλλά δεν πρέπει να είναι τυφλή. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «μια τόσο σοβαρή υπόθεση απαιτεί αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία».

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν αναμένει να απελαθούν από τη Βουλγαρία Ρώσοι διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να παράσχει τεκμηρίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος μιλώντας για τη θέση της Βουλγαρίας, σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, την οποία οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν ισορροπημένη, ο Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνος με αυτήν την εκτίμηση.

Την ίδια στιγμή και ο γραμματέας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κριστιάν Βιγκένιν είπε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ζητάει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις για την εν λόγω κίνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης