«Τομή για την Ευρώπη και για τη διαδικασία ενοποίησης που συντελείται στο εσωτερικό της» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Δεν πρέπει να βγουν γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα» εκτίμησε η καγκελάριος της Γερμανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να βγουν γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα, επισημαίνοντας ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση απαιτεί ανάλυση και αξιολόγηση πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αφού προανήγγειλε διαδοχικές επαφές σε επίπεδο αρχηγών κρατών και θεσμικών οργάνων, η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι για την έξοδο ενός κράτους – μέλους υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται ρητά στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν συνιστά άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την «ευρωπαϊκή αγκαλιά». Όπως τόνισε, η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή αυτή. «Απαιτούνται πολυετείς διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες» είπε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να δημιουργήσει μια στενή σχέση συνεργασίας με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «κοινότητα αλληλεγγύης» την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες, οι οποίες όμως είναι σεβαστές και τίθενται επί τάπητος, από τη στιγμή που η Ευρώπη παραμένει πολυσχιδής και πολύπλευρη, αποτελούμενη από ανθρώπους με διαφορετικές προσδοκίες.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης