Συναγερμός σήμανε λίγο πριν από τις 22.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί από τον χώρο των επισκεπτών στο Καπιτώλιο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές από την αμερικανική Γερουσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Washington Post», ο ένοπλος φέρεται να είναι γνωστός των αρχών, καθώς τον Οκτώβριο του 2015 είχε διακόψει συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, φωνάζοντας: «Είμαι προφήτης του Θεού»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το Reuters, ένας άνδρας συνελήφθη καθώς επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα των επισκεπτών, έχοντας ένα όπλο στην κατοχή του. Ειδικότερα, όταν πέρασε από το ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, χτύπησε ο συναγερμός, με αποτέλεσμα ο ένοπλος να τραβήξει το πιστόλι που είχε μαζί του. Άμεσα, αστυνομικός που βρισκόταν εκεί, τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον. Από τα σκάγια, μια γυναίκα υπέστη ελαφρά τραύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μαζί με τον δράστη, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη τουριστική ξενάγηση, παρουσία αρκετών μικρών παιδιών. Σε μήνυμά της στο Twitter, η αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας έκανε λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη «ενεργή απειλή» για τους πολίτες.


Το tweet της αστυνομίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Washington Post», ο ένοπλος φέρεται να είναι γνωστός των αρχών, καθώς τον Οκτώβριο του 2015 είχε διακόψει συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, φωνάζοντας: «Είμαι προφήτης του Θεού». Επικαλούμενη, μάλιστα, αξιωματούχο του Καπιτωλίου, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι πρόκειται για τον 66χρονο Λάρι Ντόσον (Larry Dawson) από το Τενεσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού

Μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, δόθηκε εντολή να αποκλειστεί το Καπιτώλιο. Όλες οι είσοδοι έκλεισαν και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει ή να εξέλθει των κτηριακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σε γερουσιαστές και σε μέλη του προσωπικού.

Παρόμοια απόφαση ελήφθη και για τον Λευκό Οίκο ως αποτέλεσμα της διαμορφωθείσας κατάστασης που συνδέθηκε με «ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια», μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Καπιτώλιου απομάκρυναν τους περαστικούς, καλώντας τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Έντονη κινητοποίηση των αστυνομικών στην περιοχή του Καπιτωλίου


Την ώρα που εκτυλίχθηκε το περιστατικό, ο κόσμος ήταν ελάχιστος στο εσωτερικό του κτηρίου λόγω των διακοπών για το Πάσχα των Καθολικών. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του κτηρίου απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση επί του θέματος.

Λίγη ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μάθιου Βεντερόζα (Matthew Verderosa) ξεκαθάρισε: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μεμονωμένη πράξη ατόμου που έδρασε μόνο του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από εγκληματική ενέργεια». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το όχημα του δράστη εντοπίστηκε κοντά στο Καπιτώλιο.


Από τη χύτρα ταχύτητας στον ιπτάμενο εισβολέα και τις επιστολές… δηλητήριο

Παραδοσιακά, τα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι δρακόντεια, ειδικά στα δημόσια κτήρια, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία των ΗΠΑ.

Το 1998 δύο αστυνομικοί είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά εισβολέα, ο οποίος είχε σπάσει τον κλοιό ασφαλείας του Καπιτωλίου​Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την εκδήλωση επιθετικών ενεργειών από ενόπλους. Το 1998 δύο αστυνομικοί είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά εισβολέα, ο οποίος είχε σπάσει τον κλοιό ασφαλείας του Καπιτωλίου. Το περιστατικό αυτό είχε οδηγήσει στην απόφαση να αναβαθμιστούν τα μέτρα προστασίας.

Τον Οκτώβριο του 2013, είχε επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το κτήριο του Καπιτωλίου, με μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της από τα πυρά αστυνομικών. Όλα ξεκίνησαν ύστερα από την καταδίωξη ενός μαύρου οχήματος, του οποίου η οδηγός δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα σε μια προσπάθεια να αποφύγει έλεγχο. Νωρίτερα, είχε πέσει πάνω σε «οδόφραγμα», το οποίο βρισκόταν περιμετρικά του Λευκού Οίκου.

Τον Μάιο του 2015 είχε σημάνει συναγερμός στην αμερικανική πρωτεύουσα όταν εντοπίστηκε χύτρα ταχύτητας γεμάτη εύφλεκτο υλικό μέσα σε σταθμευμένο όχημα, απέναντι από τον δυτικό κήπο του Καπιτωλίου. Πυροτεχνουργοί είχαν προχωρήσει σε εξουδετέρωση της αυτοσχέδιας βόμβας και ένας άνδρας από τη Βιρτζίνια είχε συλληφθεί. Έναν μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο, πιλότος ενός μικρού ελικοπτέρου, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, είχε καταφέρει να προσγειωθεί ανενόχλητος στην αυλή του Καπιτωλίου, μπροστά στα έκπληκτα μάτια κατοίκων και τουριστών.

Κατά καιρούς είχε σημάνει συναγερμός τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Καπιτώλιο λόγω της αποστολής επιστολών με την υπερτοξική ουσία ρικίνη. Ένας από τους παραλήπτες ήταν και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης