Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 200 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί τους επόμενους έξι μήνες για να μπορέσει να παράσχει βοήθεια στους μουσουλμάνους Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει «μαζικά» καταφύγιο στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τη βία στη Μιανμάρ.

Οι αρχές του Μπανγκλαντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να βοηθήσουν τους 422.000 Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στη χώρα από τις 25 Αυγούστου. Ήδη στο Μπανγκλαντές ζούσαν περίπου 400.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από προηγούμενα ξεσπάσματα βίας και διώξεις εις βάρος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για 78 εκατομμύρια δολάρια στις 9 Σεπτεμβρίου, όμως οι πρόσφυγες εξακολουθούν να συρρέουν στο Μπανγκλαντές.

«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 200 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντ. Ουάτκινς συντονιστής του ΟΗΕ στο Μπανγκλαντές από τη Ντάκα. «Δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως πρόκειται για έναν αριθμό που βασίζεται στις εκτιμήσεις από τις πληροφορίες που διαθέτουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αφορά τους έξι επόμενους μήνες.

«Βασίζουμε τις εκκλήσεις αυτές στις άμεσες ανάγκες και αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι θα είναι εδώ για έξι μήνες», εξήγησε ο Ουάτκινς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μιανμάρ απορρίπτει τις κατηγορίες περί εθνοκάθαρσης, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ότι πολεμούν τον Στρατό Σωτηρίας των Ροχίνγκια του Αρακάν, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον περίπου 30 αστυνομικών τμημάτων και ενός στρατοπέδου στις 25 Αυγούστου.

Οι αντάρτες αυτοί ευθύνονται για μια παρόμοια αλλά μικρότερης κλίμακας επίθεση τον περσινό Οκτώβριο που είχε επίσης προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση του στρατού της Μιανμάρ και είχε οδηγήσει στο Μπανγκλαντές 87.000 Ροχίνγκια.

Σύμφωνα με τον Ουάτκινς, η έξοδος των προσφύγων μετά τις 25 Αυγούστου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προσφυγικές ροές που είχαν προκληθεί από τις εθνοκαθάρσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

«Είναι διαφορετικά εδώ επειδή οι αριθμοί είναι τόσο πολύ μεγαλύτεροι (…) μαζικοί αριθμοί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», υπογράμμισε.

Οι βροχές της περιόδου των μουσώνων έχουν οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε βάλτους. Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις αρχές του Μπανγκλαντές για την κατασκευή νέων δρόμων.

Ο Ουάτκινς επεσήμανε ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων αφίξεων, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί για πόσους ανθρώπους πρέπει να γίνονται σχέδια ή για πόσο καιρό.

«Δεν θέλουμε να σχεδιάσουμε μια δεκαετή επιχείρηση φυσικά, διότι θέλουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τρόπος να διαπραγματευτούμε την επιστροφή του πληθυσμού», εξήγησε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια για το μακρινό μέλλον, διότι τότε θα κάνουμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Από την άλλη, από πολιτική άποψη, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, που δεν θέλουμε να στείλουμε και το οποίο είναι ότι οι άνθρωποι θα μείνουν εδώ για πολύ καιρό», τόνισε ο Ουάτκινς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης