Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι «τουλάχιστον 6» χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να το κάνει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την οργή ακόμα και των συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή όπως και την απογοήτευση των Παλαιστινίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική πρεσβεία αναμένεται να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ την 14η Μαΐου, την επέτειο που το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1948.

«Προκειμένου να προωθήσετε την ειρήνη… μεταφέρετε τις πρεσβείες σας εδώ» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε διπλωμάτες ξένων χωρών σε μια δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την 70η επέτειο από την ίδρυσή του.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ευχαρίστησε τη Γουατεμάλα που αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία της λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, αλλά δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες που εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι υπάρχουν τουλάχιστον 6 χώρες που αυτή τη στιγμή συζητούν σοβαρά με εμάς το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ» σημείωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι πρώτες δέκα πρεσβείες που θα μεταφερθούν στην Ιερουσαλήμ θα έχουν «προνομιακό καθεστώς» συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης