Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις σχέσεις των δύο χωρών που προσφάτως δοκιμάζονται με τις συλλήψεις υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου από την τουρκική κυβέρνηση και το θέμα της βίζας που επακολούθησε, αλλά και τη γενικότερη κρίση στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Σε συνέντευξη Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχει δώσει οδηγίες ώστε να μην παρέχονται όπλα στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία και ότι η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει να δει τη διαταγή αυτή να εκτελείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανησυχία μας σχετικά την παροχή όπλων στις YPG διαβιβάστηκε για άλλη μια φορά στον κ. Τραμπ. Ο Τραμπ πολύ σαφώς είπε πως έχει δώσει οδηγίες να μην παρέχονται όπλα στις YPG», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Και συνέχισε: «Χαιρετίζουμε την υπόσχεση μη παροχής όπλων στις YPG και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη».

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα αποφασίσουν από κοινού ποιος θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα δεχθεί παρουσία εκπροσώπων των YPG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης