Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δεκάδες πολίτες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, σε μια αστυνομική επιχείρηση που ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος χαρακτήρισε «πρόκληση» ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 43 πολίτες συνελήφθησαν στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε προγραμμάτιζαν διαδηλώσεις την ημέρα των εκλογών, ενώ ακόμη 37 πολίτες καταζητούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χασίπ Καπλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ο οποίος εκλέγεται στην επαρχία, κατηγόρησε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις εφόδους των αρχών, σε μια περιοχή προπύργιο του HDP.

«Αυτή η επιχείρηση που έγινε με την εντολή της κυβέρνησης του AKP, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, είναι μονολεκτικά μια “πρόκληση”», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Οι πολίτες όμως δεν πρόκειται να εκφοβισθούν. Θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση με την αυριανή μας προεκλογική συγκέντρωση», σημείωσε.

Σύμφωνα με πολίτες, πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τις ταυτόχρονες εφόδους που εξαπέλυσε η αστυνομία σε σπίτια στην επαρχία τις πρωινές ώρες, ενώ πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν πως οι είχαν στόχο τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σημερινές συλλήψεις έγιναν μια μέρα πριν της προεκλογικής συγκέντρωσης του HDP στο Σιρνάκ και έπειτα από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει το κυβερνών AKP να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να του επιτραπεί η συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο να του παραχωρηθούν σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες. Ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό για το HDP όμως, μπορεί να δυσχεραίνουν τη φιλοδοξία του αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης