Ακόμη μία ιστορία σύλληψης και προφυλάκισης με σενάρια κατασκοπείας και ανταλλαγών εκτυλίσσεται στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντασσόμενη στο κύμα διώξεων που έχει εξαπολύσει το σύστημα του Τούρκου προέδρου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την Τρίτη να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος ενός Αμερικανού πάστορα που είναι φυλακισμένος στη γείτονα χώρα από τον Δεκέμβριο του 2016 και η υπόθεση του οποίου είναι μία από τις πηγές έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός Ευαγγελιστής πάστορας Άντριου Μπράνσον κατηγορείται από τις Αρχές ως μέλος της κουρδικής οργάνωσης PDY της βόρειας Συρίας αλλά και του δικτύου FETÖ, του οποίου ηγέτης θεωρείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Τούρκος ιερωμένος και αντίπαλος του Ερντογάν. Ο Μπράνσον μάλιστα κατηγορείται ότι είναι διοικητικό στέλεχος και καθοδηγητής των δύο αυτών οργανώσεων.

Σημειωτέον ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πάστορας συνελήφθη και φυλακίστηκε στη Σμύρνη (δυτικά) το 2016. Ήταν υπεύθυνος για τον προτεσταντικό ναό της Αναστάσεως στη Σμύρνη επί περίπου είκοσι χρόνια μαζί με τη σύζυγό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Όταν συνελήφθη ο Μπράνσον δεν του απαγγέλθηκε κάποια κατηγορία, οπότε παραμένει στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2016 χωρίς κατηγορητήριο. Αυτό ετοιμάστηκε τώρα και στάλθηκε στο δικαστήριο. Αν το δικαστήριο το κάνει αποδεκτό, αμέσως ξεκινάει η δίκη. Ο Αμερικανός πάστορας κατηγορείται μεταξύ άλλων για πολιτική δράση και στρατιωτική κατασκοπεία.

Εξωτερική πολιτική με συλλήψεις

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις διπλωματικού θρίλερ για τις ήδη βεβαρυμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε το ζήτημα Μπράνσον, συνδέοντάς το άμεσα με την έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στην Πενσυλβάνια, με τον Αμερικανό πάστορα.

Σε δημόσια παρέμβασή του στην τουρκική τηλεόραση ο Ερντογάν είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρόεδρο: «Δώσε μου τον παπά (Γκιουλέν), να σου δώσω τον παπά (Μπράνσον)».

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία δίδει στην ουσία στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εξουσία να δίνει εντολή για την έκδοση αλλοδαπών με αντάλλαγμα Τούρκους κρατούμενους ή καταδικασθέντες στο εξωτερικό, αν ένα τέτοιο μέτρο είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνάντησε στα τέλη Μαρτίου 2016 στην Άγκυρα τη Νορίν Μπράνσον, σύζυγο του πάστορα, που αρχικά είχε επίσης συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Τίλερσον δήλωσε τον Αύγουστο πως ο Μπράνσον έχει «φυλακιστεί άδικα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης