Την προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεών τους αποφάσισαν να ενισχύσουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων επαφών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους στη Συρία, χωρίς όμως να διατυπώνουν απτά μέτρα για άμεση βελτίωση της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουάσιγκτον και Άγκυρα συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας οι οποίες έως τα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να μελετούν οδούς για την επίλυση διμερών διαφορών, χωρίς όμως να λάβουν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο κ. Τίλερσον υποσχέθηκε πάντως ότι ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος θα είναι ο κουρδικός θύλακας της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, όπου στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων συνεργάζονται με Κούρδους αντάρτες, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

«Θα ασχοληθούμε πρώτα με την Μανμπίτζ, είναι ένα από τα πράγματα πάνω στα οποία θα δουλέψουμε», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε από την πλευρά του πως η αποχώρηση των κουρδικών στρατευμάτων από την Μανμπίτζ αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση των αμερικανο-τουρκικών διαφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τίλερσον παραδέχτηκε ότι η σχέση των δύο NATOϊκών εταίρων διέρχεται κρίση, όμως επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες εφεξής.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσιγκτον την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Μανμπίτζ, απειλώντας ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Βάση των τουρκικών αιτημάτων είναι η υπόσχεση που τους είχε δώσει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας Ομπάμα, πως οι Κούρδοι δεν θα επεκταθούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας παλαιότερα, δεν έχουμε ολοκληρώσει την εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων», είπε ο κ. Τίλερσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και του πρακτορείου Reuters ένα από τα ενδεχόμενα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η συνύπαρξη αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στην Μανμπίτζ, αν και έως τώρα δεν έχει αρχίσει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Άγνωστο παραμένει άλλωστε πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι μαχητές.

Κορμός των κουρδικών δυνάμεων στην Μανμπίτζ είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK στη Συρία. Η Ουάσιγκτον αντίθετα εκτιμά πως οι δύο οργανώσεις είναι ξεχωριστές οντότητες κι έχει υποστηρίξει το YPG στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός επενέβη στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατιωτική παρουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης