Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις έχουν δοκιμαστεί πολύ προσφάτως και κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες πριν από τον Απρίλιο του 2017, όταν έγινε το δημοψήφισμα σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και η κυβέρνηση, δέχονταν επιθέσεις και οι συγκρίσεις με το ναζιστικό καθεστώς ήταν καθημερινότητα.

Η αιτία της τουρκικής επιθετικότητας ήταν η απαγόρευση εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία για λόγους ασφαλείας. Ήταν η χειρότερη στιγμή των γερμανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες ήδη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 άρχισαν να περνούν κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου στην Τουρκία. Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν δημόσιες εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών σε γερμανικό έδαφος. «Ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να γίνει στην Τουρκία και όχι εδώ σε εμάς στη Γερμανία» τονίζει η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ και συμπληρώνει πως «δεν θέλουμε στις πόλεις μας ενδοτουρκικές διενέξεις, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή μας εδώ».

Χαμηλοί τόνοι από Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν Μετά τη διένεξη με αφορμή το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως πολιτικοί από χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να καταθέτουν αίτημα για προεκλογικές εμφανίσεις τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ή των δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και δεδομένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου δύο μήνες είναι σαφές ότι οι προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία απαγορεύονται. Πώς θα αντιδράσει, όμως, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος; Θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση; Ο πολιτικός των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ, τουρκικής καταγωγής και ο ίδιος, δηλώνει πως «δεν έχει συμφέρον να επιδιώκει διαρκώς μια κλιμάκωση των σχέσεων. Θα υιοθετήσει μάλλον τον ρόλο του θύματος και θα πει ”βλέπετε οι δυτικές δημοκρατίες δεν με αφήνουν να μιλήσω. Τώρα θα πρέπει να σταθείτε αλληλέγγυοι μαζί μου”».

«Ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να γίνει στην Τουρκία και όχι εδώ σε εμάς στη Γερμανία»Η τουρκική πλευρά, πάντως, είναι αλήθεια πως τηρεί χαμηλούς τόνους. Ο Μουσταφά Γενέρογλου από το κυβερνών κόμμα AKP δηλώνει πως «δεν έχουμε συμφέρον οι γερμανοτουρκικές σχέσεις να βρεθούν υπό πίεση ή να μεταφέρουμε ενδοτουρκικές διενέξεις στη Γερμανία».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται για επίσημη επίσκεψη τον Μάιο στη Γερμανία. Εάν δεν μιλήσει στους οπαδούς του, θα τους δώσει κακή εντύπωση. Θα πραγματοποιήσει τελικά την επίσκεψη ή όχι; Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ μάλλον δεν θα χαιρόταν ιδιαίτερα να τον υποδεχθεί κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα.

Ο Ερντογάν και ο τουρκικός Τύπος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για την προεκλογική δραστηριότητα.

«Τώρα δεν μπορώ να σας το ανακοινώσω, όμως θα μιλήσω σε μια συγκέντρωση που θα γίνει σε κλειστό γήπεδο με 10 ή 11 χιλιάδες Τούρκους πολίτες». Με αυτόν τον τρόπο ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει σε χώρες που έχουν μεγάλο τουρκικό πληθυσμό.

Ο τουρκικός Τύπος σύσσωμος κυκλοφόρησε τη Δευτέρα με τον τίτλο «Κρίση με την Ευρώπη προ των πυλών», τονίζοντας ότι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να πραγματοποιήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στο περιθώριο της συνάντησης των G8 στο Τορόντο του Καναδά, τόνισε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη για τις εκλογές που θα γίνουν τρεις μήνες από τώρα σε άλλη χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προεκλογική καμπάνια να διεξαχθεί στη Γερμανία».
 
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «η οργάνωση συγκεντρώσεων στην Ολλανδία εν όψει των τουρκικών εκλογών δεν είναι επιθυμητή».

«Πρόκειται για τουρκικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε επομένως να μείνει στην Τουρκία» συνέχισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις «μπορεί να διασαλεύσουν» τη δημόσια τάξη στη χώρα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνεργασίας Δεξιάς-Ακροδεξιάς, η οποία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., θα απαγορεύσει σε Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός της εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

«Η τουρκική ηγεσία του Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε ο Κουρτς στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Οι προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία είναι ανεπιθύμητες και επομένως δεν θα τις επιτρέπουμε εφεξής» πρόσθεσε.

Τη σαφή προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Αυστριακός καγκελάριος προς την Άγκυρα, να αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, εν όψει των τουρκικών πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, επανέλαβε εκπρόσωπός του σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.

«Τουρκικές προεκλογικές εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αυστρία και για αυτόν τον λόγο δεν τις επιτρέπουμε. Οι απαραίτητες νομικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στον μεταξύ χρόνο» τονίζει ο εκπρόσωπος του καγκελάριου, απορρίπτοντας τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, πως η προειδοποίηση Κουρτς θα λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» για την Αυστρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η τουρκική ηγεσία προσπαθεί εδώ και χρόνια «να εργαλειοποιήσει κοινότητες τουρκικής προέλευσης σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Αυστρία», μεταφέροντας με τον τρόπο αυτόν συγκρούσεις από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «κάτι που θέλουμε να απαγορεύσουμε στο μέλλον».

«Τουρκικές προεκλογικές εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αυστρία και για τον λόγο αυτόν δεν τις επιτρέπουμε. Οι απαραίτητες νομικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στον μεταξύ χρόνο»Τις απειλές Ερντογάν απέρριψε σε δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος, με το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, τονίζοντας πως «δεν χρειαζόμαστε στη χώρα μας καμία προεκλογική εμφάνιση Τούρκων πολιτικών και θα πρέπει να χαιρετίσουμε με έμφαση την εκ των προτέρων απαγόρευσή τους».

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του κατά μίας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας πως, εάν ο Ερντογάν θέλει να διαμαρτυρηθεί, θα μπορούσε να το πράξει παραιτούμενος από την προενταξιακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα ήταν για πρώτη φορά μία καλή ιδέα από μέρους του.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις αυστριακές Αρχές στη βάση της απαγόρευσης που προβλέπει η τροπολογία που έγινε τον Απρίλιο του 2017 στον νόμο περί συγκεντρώσεων, με την οποία καθίσταται ευκολότερη η απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ξένων πολιτικών στην αυστριακή επικράτεια.

Ήδη στις αρχές του 2017 ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε υπουργός Εξωτερικών, απέρριπτε ως «ανεπιθύμητο» το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αυστρία εν όψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματός του.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης