Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρει απέναντί του στις εκλογές του Ιουνίου το ακροδεξιό «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ, καθώς η αποκαλούμενη «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν» εξασφάλισε επίσημα με την άδεια των κρατικών οργάνων τη συμμετοχή της στην πρόωρη εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος η λίστα που παρείχε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας δείχνει ότι μπορεί να μετάσχει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ 15 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στο ακροδεξιό κόμμα της Ακσενέρ, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια ισχυρή αντίπαλη συμμαχία στη συνεργασία Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Με αυτή την κίνηση το κόμμα της Ακσενέρ θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική ομάδα 20 βουλευτών, που απαιτείται για να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Ακσενέρ περνούν πλέον στο Σχέδιο Β’. Το «Καλό Κόμμα» αυτήν τη στιγμή έχει 5 βουλευτές στη Βουλή (ανεξάρτητους που αποχώρησαν από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), ωστόσο με την προσχώρηση των άλλων 15 ήδη εκλεγμένων βουλευτών, συμπληρώνει τις απαιτούμενες 20 υπογραφές που χρειάζεται ένα κόμμα για να πάρει μέρος στις εκλογές και επίσης για να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η Μεράλ Ακσενέρ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτηση αυτή των 15 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε με τη συναίνεση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο εκπρόσωπος μάλιστα του οποίου τους χαρακτήρισε «ήρωες της Δημοκρατίας», καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η Δημοκρατία και η συμμετοχή και ενός άλλου κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP αντέδρασε αρνητικά σε αυτή την κίνηση τονίζοντας ότι μίας τέτοια ενέργεια «δεν ταιριάζει στη χώρα», ενώ χαρακτήρισε τους 15 βουλευτές «τυχοδιώκτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης