Τουρκία-ΗΠΑ: Βήματα για εκτόνωση της κρίσης στις διμερείς σχέσεις

Τουρκία-ΗΠΑ: Βήματα για εκτόνωση της κρίσης στις διμερείς σχέσεις
Ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ, που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, θα συναντήσει αύριο τον δικηγόρο του, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Ο Μετίν Τοπούζ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα επειδή φέρεται να συνδεόταν με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι οργάνωσε την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος. Η σύλληψή του προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ και την αναστολή των υπηρεσιών έκδοσης βίζας.

Η σύλληψη του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε διακοπή έκδοσης μη μεταναστευτικών αδειών εισόδου, ενώ λίγες ώρες αργότερα η Άγκυρα απάντησε με την εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου και την έκδοση εντάλματος κατά και δεύτερου Τούρκου υπαλλήλου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις συλλήψεις.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, 16:07