Στο Κοινοβούλιο κατατίθεται σήμερα η πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 20 άρθρα, τα οποία επί της ουσίας μεταβιβάζουν την εκτελεστική εξουσία από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της σταθερότητας του κράτους. «Αν το θέλει ο Θεός, το προεδρικό σύστημα θα βάλει τέλος στην περίοδο των κυβερνητικών συνασπισμών» σχολίασε χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «απολυταρχικές τάσεις», οι οποίες έχουν πληθύνει σημαντικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η επικύρωση του νομοσχεδίου απαιτεί την ψήφο 330 βουλευτών – σε σύνολο 550. Εφόσον λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου, τότε θα τεθεί στην κρίση του τουρκικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ της μεταρρύθμισης αναμένεται να ταχθούν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το εθνικιστικό ΜΗΡ, ενώ εναντίον έχουν δηλώσει πως θα ταχθούν το κεμαλικό CHP και το φιλοκουρδικό HDP.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης