Ο δημοσιογράφος Καντίντο Ρίος, ανταποκριτής μιας επαρχιακής εφημερίδας της πολιτείας Βερακρούς, δολοφονήθηκε την Τρίτη, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές του Μεξικού. Με τη χθεσινή δολοφονία ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό εφέτος ανέρχεται στους 10.

Ο 55χρονος Ρίος, ο οποίος εργαζόταν στην εφημερίδα «Diario Acayucan», δολοφονήθηκε μαζί με ακόμη δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τον Χόρχε Μοράλες, εκτελεστικό γραμματέα της εθνικής επιτροπής προστασίας δημοσιογράφων της Βέρακρους. Είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και για τον λόγο αυτό είχε ενταχθεί σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρίος, ένας πρώην διοικητής της αστυνομίας και ακόμη ένα πρόσωπο αγνώστων στοιχείων δέχθηκαν πυροβολισμούς μπροστά από ένα κατάστημα στο χωριό Κοβαρούμπιας. Ο δημοσιογράφος υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, σύμφωνα με πηγές.

Ο Ρίος είχε κάνει πολλές αποκαλύψεις για διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας, ενώ είχε τεταμένες σχέσεις με κάποιους πολιτικούς της πολιτείας, όπως ο πρώην δήμαρχος της γενέτειράς του Χουεγιάπαν.

Οκτώ Μεξικανοί δημοσιογράφοι και ένας εικονολήπτης από την Ονδούρα, που είχε αναζητήσει καταφύγιο στο Μεξικό, έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, με περισσότερους από 100 να έχουν δολοφονηθεί από το 2000, σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου, οι οποίες καταγγέλλουν ότι σε ποσοστό 90% τα εγκλήματα αυτά παραμένουν ατιμώρητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης