Σε κατάσταση διπλωματικού και στρατιωτικού συναγερμού βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα έπειτα από την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας η οποία πλέον διαπιστωμένα διαθέτει βόμβα υδρογόνου και την δυνατότητα να εξοπλίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους της με πυρηνικές κεφαλές.
                                                               Η Βόρεια Κορέα διαθέτει βόμβα υδρογόνου

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία οι οποίες καταδίκασαν τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ αλλά εξακολουθούν να προκρίνουν τον διπλωματικό διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως και η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης με τον Εμμανουέλ Μακρόν να ζητεί την άμεση σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για περαιτέρω ενέργειες.

Το πρωί και αφού παρακολούθησε λειτουργία ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου NBC για το εάν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Β. Κορέα ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε «We will see» δηλαδή: «Θα δούμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Ο Μάτις απειλεί με «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ επιτεθεί

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις απείλησε σήμερα ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της ισχυρότερης μέχρι σήμερα πυρηνικής δοκιμής της.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Την ομάδα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ συγκαλεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

                                       Σε έκτη πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται.»

Σε βίντεο που αναπαράγει το NBC, δημοσιογράφος ρωτά τον πρόεδρο των ΗΠΑ εάν πρόκειται να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ, με τον Τραμπ να του απαντά «θα δούμε»

Επαφές Μακρόν με Μέρκελ και Τζεντιλόνι

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι συμφωνεί με την υιοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρώπη, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση Rai, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Από τις επαφές αυτές, προέκυψε κοινό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά και την τελευταία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Πούτιν και Σι Τζινμπίνγκ συμφώνησαν να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σήμερα να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση» ανέφερε σε σύντομο τηλεγράφημά του το Xinhua.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της ομάδας BRICS στην πόλη Σιαμέν στη νοτιοανατολική Κίνα.

Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, ο Πούτιν δεν σχεδιάζει να μιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Άμπε, καταδικάζοντας την ενέργεια των Βορειοκορεατών.

Νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μνούτσιν είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής όλων των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή νέων κυρώσεων. «Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης