Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε κατά του ρατσισμού και υπέρ των ίσων ευκαιριών σε ομιλία του με την ευκαιρία των εγκαινίων ενός μουσείου αφιερωμένου στα πολιτικά δικαιώματα στο Τζάκσον του Μισισιπή, μια εκδήλωση που μποϊκόταραν πολλές προσωπικότητες των αφροαμερικάνων, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πόλης.

«Θέλουμε η χώρα μας να είναι ένα μέρος όπου κάθε παιδί, όποια κι αν είναι η καταγωγή του, να μπορεί να μεγαλώνει χωρίς φόβο, χωρίς να γνωρίζει το μίσος και περιστοιχισμένο από αγάπη, ευκαιρίες και ελπίδα», δήλωσε ο Τραμπ, αφού ξεναγήθηκε στο νέο μουσείο για τα πολιτικά δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου στα εγκαίνια, έπειτα από πρόσκληση του κυβερνήτη του Μισισιπή Φιλ Μπράιαντ, προκάλεσε θύελλα επικρίσεων, με πρώτον τον Τζον Λιούις, βουλευτή της Πολιτείας της Τζόρτζια και πρώην ηγετική προσωπικότητα στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών.

Σύμφωνα με τον Λιούις, η παρουσία του Τραμπ στο Τζάκσον «και η βλαπτική πολιτική του αποτελούν προσβολή για τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στο μουσείο αυτό».

«Η παρουσία του Τραμπ αποτελεί περισπασμό», κατήγγειλε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τζάκσον, ο Τσοκούε Άνταρ Λουμούμπα. «Ο Τραμπ δεν έχει δείξει ότι είναι δεσμευμένος στις ιδέες που διέπουν το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ακόμη κυριαρχούσε ο φυλετικός διαχωρισμός στις ΗΠΑ, το Τζάκσον ήταν μια από τις εμβληματικές πόλεις για το κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών, το οποίο στο απόγειό του στις αρχές της δεκαετίας του 1960 χαρακτηρίστηκε από ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής, αλλά και δεκάδες διαδηλώσεις και πορείες.

Το μουσείο αποτίει φόρο τιμής στο κίνημα αυτό και τις μεγάλες προσωπικότητές του, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μέντγκαρ Έβερς που δολοφονήθηκε στο Τζάκσον το 1963 από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής.

Στη διάρκεια της σύντομής ομιλίας του χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στους δύο αυτούς άνδρες, σχολιάζοντας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι είναι «ένας άνδρας τον οποίο μελετώ και παρατηρώ και θαυμάζω όλη τη ζωή μου».

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και του πρώτου έτους της προεδρίας του, ο Τραμπ έχει προκαλέσει επανειλημμένα για τις δηλώσεις του σχετικά με το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης