Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εικασία ότι μπορεί να ήταν η Κίνα που υπέκλεψε τα ηλεκτρονικά μηνύματα στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές πέρυσι, παραθέτοντας αντίθετη άποψη από αυτήν των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν δηλώσει ότι οι υποκλοπές οργανώθηκαν από τη Μόσχα.

Σε μια συνέντευξη στο κανάλι CBS για την εκπομπή «Face the Nation», το κείμενο της οποίας εκδόθηκε χθες, ο Τραμπ δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του, τον οποίο είχε εκφράσει πρώτη φορά την παραμονή των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν δεν πιάσετε έναν χάκερ, εντάξει, στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο να πείτε ποιός έκανε την παραβίαση», είπε στη συνέντευξη στο CBS. «Θα μπορούσε να είναι η Κίνα, θα μπορούσαν να είναι πολλές άλλες ομάδες», πρόσθεσε.

Οι χάκερ συγκλόνισαν την προεκλογική καμπάνια δημοσιεύοντας ηλεκτρονικά μηνύματα στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και βοηθών της υποψήφιας του κόμματος για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον που τους έφεραν σε δύσκολη θέση.

Ο πρόεδρος της Αμερικής έχει απορρίψει δηλώσεις στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα είχε παραβιάσει τα συστήματα των Δημοκρατικών για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με την Κλίντον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ πολλών πιθανών υπόπτων για τις υποκλοπές, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμα «και κάποιον ξαπλωτό στο κρεβάτι του που ζυγίζει 400 λίβρες (181 κιλά)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και η Ρωσία, η Κίνα είναι μακροχρόνιος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών στον κυβερνοχώρο. Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αμβλύνει την κριτική του εναντίον των εμπορικών πρακτικών της Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον αναζητά την υποστήριξη του Πεκίνου για να μειώσει τις στρατιωτικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Προτού εκλεγεί στην προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στις υποκλοπές. Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα μέλη της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ είχαν σχέσεις με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης