Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Φόβους και έντονες ανησυχίες, για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα υπό κατασκευή πυρηνικά εργοστάσια στο Akkuyu της Τουρκίας και στο Ostrovets της Λευκορωσίας, εκφράζονται σε πρόταση Ψηφίσματος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγκρίθηκε χθες.
Στην έκθεση της βουλευτού Emine Nur Günay (Τουρκία) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, ζητείται από τις αρχές της Λευκορωσίας, να μην εκδώσουν άδεια λειτουργίας για τον πυρηνικό σταθμό του Ostrovets, που κατασκευάζεται επί του παρόντος σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της γειτονικής Λιθουανίας, χωρίς μεγαλύτερη προστασία από σεισμούς.
Εκφράζεται δε βαθιά ανησυχία σχετικά με τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu (Τουρκία), σε μια σεισμογενή περιοχή, σε απόσταση μόλις 85 χιλιομέτρων από την Κύπρο και κοντά σε άλλες γειτονικές χώρες.
Γενικότερα, πάντως, η Επιτροπή καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη – και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων ή τρομοκρατικών επιθέσεων.
Στο σχέδιο Ψηφίσματος, που θα έλθει για έγκριση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 10 Οκτωβρίου 2018, ζητείται ακόμη:
•Να γίνονται πιο συχνές εξετάσεις ασφαλείας για πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλικίας άνω των 40 ετών.
• Να γίνουν ισχυρότερες και πιο ανεξάρτητες, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας
• Να υπάρξει ενισχυμένη φυσική προστασία των αντιδραστήρων και των δεξαμενών αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου καθώς και μέτρα για να σταματήσουν τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από πυρηνικά εργοστάσια.

• Να καθοριστεί μια ευρύτερη ζώνη προστασίας γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια και να υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση για τους ντόπιους σχετικά με την ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – συμπεριλαμβανομένων και των διασυνοριακών καταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης