Την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ αναμένεται η διήμερη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα την Πέμπτη (15-16 Φεβρουαρίου) για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία.

Αγκάθια για την Άγκυρα είναι η υποστήριξη από τις ΗΠΑ των Κούρδων της Συρίας (ΥΡG) και η μη έκδοση στην Τουρκία του ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και θεωρείται από την τουρκική ηγεσία πρωτεργάτης του αποτυχόντος πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υποσχέσεις των ΗΠΑ που έμειναν χωρίς ανταπόκριση αναφορικά με το Μανμπίτζ και άλλα ζητήματα όπως το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών (FETÖ), έχουν προκαλέσει την έλλειψη της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμμάχων» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου.

«Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Είτε θα τις βελτιώσουμε ή θα διακοπούν ολοσχερώς», είπε ο Τσαβούσογλου χθες Δευτέρα, στους δημοσιογράφους. Για να προσθέσει: «Οι απαιτήσεις μας απέναντι στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες και τις έχουμε επισημάνει. Δεν επιθυμούμε άλλες υποσχέσεις, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε να ληφθούν στέρεα βήματα. Η εμπιστοσύνη θα πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι ώστε να αρχίσουμε να συζητούμε για ορισμένα ζητήματα και αμερικανικές δράσεις που έχουν προκαλέσει την έλλειψη εμπιστοσύνης».

Και ο Τούρκος υπουργός κατέληξε: «Θα τα εξετάσουμε όλα αυτά κατά την επίσκεψη Τίλερσον».
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Nurettin Canikli, στις Βρυξέλλες στις 15 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από Χουριέτ και Μιλιέτ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης