Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Τσεχίας, υπό τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης στην κάτω βουλή και καλείται τώρα να παραιτηθεί.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς το κόμμα του Μπάμπις (ANO) εξασφάλισε μόνο 78 έδρες, από τις 200, στις εκλογές του Οκτωβρίου. Κανένα από τα 8 κόμματα που μπήκαν στο κοινοβούλιο δεν συμφώνησε στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμό με το ANO, καθώς θεωρούν ότι ο Μπάμπις είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός, εξαιτίας των κατηγοριών για απάτη που αντιμετωπίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ερευνά αν ο Μπάμπις, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, έλαβε παράνομα επιδότηση από την ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μια δεκαετία, αποκρύπτοντας ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός συνεδριακού κέντρου, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Πλέον, αναμένεται ότι ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν θα δώσει εντολή στον Μπάμπις για εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης