Ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν κέρδισε σήμερα τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία συγκεντρώνοντας το 39,80% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 90,3% των εκλογικών περιφερειών.

Δεύτερος έρχεται ο φιλοευρωπαίος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος με 26,02%, σε απόσταση από τους υπόλοιπους επτά υποψηφίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά θα μονομαχήσουν σ’ έναν δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Ο 73χρονος Ζέμαν είναι γνωστός για τις φιλορωσικές, φιλοκινεζικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις του. Ο 68χρονος Ντράχος, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, είναι κεντρώος και κατηγορηματικά φιλοευρωπαίος. Μεταξύ των υποψηφίων ακολουθούν ο πρώην πρεσβευτής της Τσεχίας στη Γαλλία Πάβελ Φίσερ, τρίτος με 9,39% (με καταμετρημένο το 50% των ψήφων), ο επιχειρηματίας και επιτυχημένος τραγουδοποιός Μιχάλ Χοράτσεκ με 8,74% και ο γιατρός Μάρεκ Χίλσερ με 8,69%.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου CTK, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο, ο οποίος άρχισε χθες Παρασκευή, έφθασε περίπου το 60%, ένα ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό των προεδρικών εκλογών του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης