Σε επικίνδυνη ισορροπία βρίσκονται οι σχέσεις Άγκυρας-Τεχεράνης.

Από τη μία έχουμε τη φαινομενική συνεργασία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και τον τερματισμό του πολέμου, με τη σύνοδο στην Αστάνα μαζί με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επικίνδυνη ισορροπία βρίσκονται οι σχέσεις Άγκυρας-ΤεχεράνηςΑπό την άλλη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Veysi Kaynak προειδοποιεί ότι «νέο κύμα τριών εκατομμυρίων μεταναστών βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης, έτοιμο να περάσει από το Ιράν στην Τουρκία».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, έχουν συγκεντρωθεί περίπου τρία εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες στο Ιράν και ετοιμάζονται να κινηθούν προς την Τουρκία. Δυστυχώς, πρόκειται κυρίως για Αφγανούς, από τα ανατολικά του Ιράν» δήλωσε στο CNN Turk ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Hurriyet Daily News».

Ο Kaynak εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Άγκυρας για αυτό που χαρακτήρισε «αδιαφορία» της Τεχεράνης για τη μετανάστευση προς την Τουρκία. «Ανησυχούμε πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι το ιρανικό κράτος δείχνει να αγνοεί τη μετανάστευση προς την Τουρκία, για να μην πούμε πως τη βοηθάει» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντως, φαίνεται πως οι μετανάστες αυτοί επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως σταθμό στην πορεία τους παρά να παραμείνουν μόνιμα… Η Ευρώπη και ο κόσμος θα έπρεπε να το σκεφτούν. Αυτοί θεωρούν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης και δεν θέλουν να παραμείνουν εδώ. Επιθυμία τους είναι να περάσουν στη Δύση και για αυτούς η Τουρκία είναι ένα σημαντικό σύνορο, που υφίσταται σημαντικό κόστος» είπε ο Kaynak.

«Περί τους 30.000 παράνομους μετανάστες έχουν περάσει από το Ιράν στην Τουρκία το 2017 στις μεθοριακές επαρχίες Ağrı και Iğır», σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ασφάλειας και των κυβερνητών των επαρχιών.

Νέα ένταση, όμως, στις ιρανο-τουρκικές σχέσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Ali Larijani, ο οποίος στις 13 Μαρτίου, αναφερόμενος σε «απαράδεκτες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης», την κάλεσε «να φέρεται σοφά».

Έφτασε στο σημείο να καλεί τους Ιρανούς πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία.
«Υπάρχει τρομοκρατία στην Τουρκία. Δεν είναι ασφαλής χώρα. Μην πηγαίνετε προς τα εκεί στη διάρκεια των εορτασμών του Nevruz» επεσήμανε.

Είχε προηγηθεί ανάλογη προειδοποίηση στους Ιρανούς πολίτες και από το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα όμως από τη διαφαινόμενη νέα ψυχρότητα στις ιρανο-τουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει τόσο οι προειδοποιήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «να πλημμυρίσει με μετανάστες την Ευρώπη», όσο και οι νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ότι μεταναστευτικό κύμα τριών εκατομμυρίων κυρίως Αφγανών – που βρίσκονται έως τώρα στο Ιράν- προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως «διαμετακομιστικό σταθμό» προς την Ευρώπη.

Σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες θα δοθεί τουρκική υπηκοότητα

Για την προοπτική που διαγράφεται να αποδοθεί τουρκική υπηκοότητα σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αμέσως μόλις κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου με «ΝΑΙ» ο Ερντογάν, προειδοποίησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, με δηλώσεις του στο Ντιγιάρμπακιρ, στις 15 Μαρτίου.

«Θα πρέπει όλοι να καθίσουμε και να σκεφτούμε τι θα γίνει» πρόσθεσε ο Kılıçdaroğlu.

Εννοώντας, προφανώς, ότι έτσι ο Ερντογάν θα αποκτήσει οπαδούς που «θα ορκίζονται στο όνομά του».

Τον Ιούλιο του 2016, ο Ερντογάν είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια, όταν είχε δηλώσει πως στους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία θα πρέπει να τους δοθεί η υπηκοότητα «μόλις συμπληρώνουν τα κριτήρια».

Τότε, όμως, είχαν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις, λόγω του ενδεχoμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν οι «νέοι Τούρκοι πολίτες» στο ήδη προκηρυχθέν δημοψήφισμα.

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης